Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει αν ο οδηγός του φορτηγού που σκότωσε τουλάχιστον 84 ανθρώπους πέφτοντας με το όχημα του πάνω σε ένα πλήθος στην Νίκαια αργά την Πέμπτη, είχε εμπνευστεί από μηνύματα τζιχαντιστών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.

“Έχουμε ένα άτομο που δεν ήταν γνωστό στις υπηρεσίες πληροφοριών για δραστηριότητες που συνδέονται με το ριζοσπαστικό ισλάμ”, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Σε ερώτηση αν μπορεί να επιβεβαιώσει αν τα κίνητρα του δράστη συνδέονταν με τον τζιχαντισμό απάντησε: “Όχι“.

“Δεν ήταν πιστός αλλά κάθαρμα”

Ανάλογες αναφορές έρχονται και από το οικογενειακό περιβάλλον του Μπουλέλ, με τον εξάδελφό του να αναφέρει πως ο δράστης “καταπατούσε όλους τους θρησκευτικούς κανόνες του Ισλάμ“, δηλαδή έπαιρνε ναρκωτικά, έπινε αλκοόλ, έτρωγε χοιρινό και δεν πήγαινε ποτέ στο τζαμί.

Επίσης χτυπούσε την γυναίκα του με την οποία είχαν τρία παιδιά και βρισκόταν στη διαδικασία του διαζυγίου μαζί της.

Ο Μπουλέλ ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές για μικροπαραβάσεις. Είχε χάσει τη δουλειά του ως οδηγός ντελίβερι, όταν κοιμήθηκε πάνω στο τιμόνι με αποτέλεσμα να χτυπήσει τέσσερα αυτοκίνητα, ενώ είχε εμπλακεί και σε καυγά και συμπλοκή σε ένα μπαρ. “Δεν ήταν Μουσουλμάνος ήταν κάθαρμα” δήλωσε ο συγγενής του.

Βαλς: Ισλαμιστής κατά πάσα πιθανότητα

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση στη Νίκαια, κατά πάσα πιθανότητα έχει διασυνδέσεις με πυρήνες του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

“Είναι ένας τρομοκράτης που χωρίς καμία αμφιβολία συνδέεται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο” επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου France 2. “Ναι, πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια και θα εξακριβώσουμε τις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις”.

Ο Μανουέλ Βαλς υπογράμμισε ότι είναι “πεπεισμένος” ότι η Γαλλία θα κερδίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και του ριζοσπαστικού Ισλάμ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπήρξαν σφάλματα ή κενά στον τομέα της ασφάλειας.

Επισήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως θα αυξηθεί και σημείωσε ότι νέες επιθέσεις είναι πιθανόν να διαπραχθούν.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις