Περίπου 150 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αφγανοί και Πακιστανοί, ξεκίνησαν απεργία πείνας σε ένα χωράφι στη Σερβία, στα σύνορα με την Ουγγαρία, ζητώντας να τους επιτραπεί να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ομάδα αυτή των μεταναστών αποτελείτο αρχικά από 300 άτομα. Όλοι μαζί ταξίδεψαν το Σαββατοκύριακο από το Βελιγράδι για τα σύνορα, όπου εγκαταστάθηκαν σε έναν αγρό, περίπου 100 μέτρα από το συρματόπλεγμα που χωρίζει τη Σερβία από την Ουγγαρία.

Τον περασμένο μήνα η Βουδαπέστη περιόρισε σε 30 τον αριθμό των προσώπων που επιτρέπει να περνούν τα σύνορά της σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας έτσι συνθήκες ασφυξίας στο Βελιγράδι. Επιτρέπει επίσης στην αστυνομία να στέλνει πίσω τους παράνομους μετανάστες που συλλαμβάνονται σε βάθος έως και 8 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Σερβία.

Οι μετανάστες που πραγματοποιούν απεργία πείνας είπαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι έφτασαν στην περιοχή με τρένο ή και με τα πόδια. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη απελαθεί στο παρελθόν από την Ουγγαρία πίσω στη Σερβία και τονίζουν ότι θα αρνηθούν να φάνε μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα.

“Μας φέρνουν φαγητό εδώ αλλά κανείς δεν θέλει να το φάει. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά κι έτσι εμείς θα καθίσουμε εδώ, πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα”, είπε ένας 40χρονος Αφγανός. ο Άμπντουλ Μάλεκ.

Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, είπε ότι οι αρχές θα αποτρέψουν τυχόν επεισόδια, ενώ οι μετανάστες διαβεβαίωσαν ότι η διαμαρτυρία τους θα είναι ειρηνική.

Σύμφωνα με τις σερβικές αρχές, περίπου 3.000 μετανάστες παραμένουν παγιδευμένοι στη χώρα. Μεταξύ αυτών είναι και 800 άνθρωποι που περιμένουν να τους επιτραπεί η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε καταυλισμούς που έχουν διαμορφωθεί στις μεθοριακές διαβάσεις Χόργκος και Κελέμπιγια.

Ο Βούλιν διευκρίνισε ότι οι μετανάστες που απελαύνονται από την Ουγγαρία στη Σερβία θα πρέπει να ζητήσουν άσυλο από το Βελιγράδι, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσουν ξανά με απέλαση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις