Η Βιέννη θα αντιταχθεί στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία εξαιτίας των διαστάσεων της καταστολής που εφαρμόζεται στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Έχω φωνή για το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, όπου θα αποφασισθεί εάν θα ανοίξει νέο κεφάλαιο με την Τουρκία. Και είμαι αντίθετος», δηλώνει ο αυστριακός υπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Kurier. Οι αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνονται με ομοφωνία.

Με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ο οποίος από την πλευρά του «θα προσπαθήσει να πείσει τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ότι πρέπει να τεθεί τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 16ης Σεπτεμβρίου, προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών.

Η επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μαζί με την κατάργηση της βίζας στις μετακινήσεις των τούρκων πολιτών εντός της ζώνης Σένγκεν είναι οι δύο από τους βασικούς όρους που θέτει η Άγκυρα για να συνεχίσει την ανάσχεση της προσφυγικής ροής, κατ΄εφαρμογήν της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας τον Μάρτιο.

Επιφυλακτική τους τελευταίους μήνες η Αυστρία απέναντι στο περιεχόμενο της συμφωνίας, τις τελευταίες ημέρες ανεβάζει ημέρα με την ημέρα τους τόνους εξαιτίας των διαστάσεων που έχει πάρει το πογκρόμ που διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία.

Την Τετάρτη, ο Κρίστιαν Κερν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά χωρίς να απειλήσει ανοικτά με βέτο.

Από την πλευρά του, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών καλεί με επιμονή τους ευρωπαίους εταίρους να οργανώσουν τη διαχείριση της ροής των προσφύγων ανεξάρτητα από την τουρκική στάση στο θέμα, ώστε να μην «εξαρτώνται» από το κράτος αυτό. «Ο χάρτινος πύργος της αποτυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης είναι έτοιμος να καταρρεύσει», προειδοποίησε στην αυστριακή τηλεόραση.

Η υιοθέτηση σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση ολόκληρης της πολιτικής τάξης της Αυστρίας και η θέση αυτή υιοθετείται τόσο στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού δεξιάς-αριστεράς, όσο και μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας και των Πρασίνων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις