Ο αριθμός των παιδιών που διασχίζουν τη Μεσόγειο έχει αυξηθεί πάνω από δύο-τρίτα σε σύγκριση με τα περυσινά δεδομένα, ανακοίνωσε η οργάνωση Save the Children (Σώστε τα παιδιά), ενώ προανήγγειλε τη δρομολόγηση του δικού της πλοίου για έρευνα και διάσωση των μεταναστών.

Πάνω από 3.160 άτομα έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο για την Ευρώπη φέτος, σε σύγκριση με 2.656 θύματα τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης (IOM). Τα περισσότερα άτομα έχουν πεθάνει καθ’ οδόν μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Ιταλίας.

Η οργάνωση Save the Children δήλωσε ότι η υπηρεσία διάσωσής της θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και ότι το πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 300 άτομα ανά ταξίδι. Η ανθρωπιστική οργάνωση θα συνεργαστεί με την ιταλική ακτοφυλακή, η οποία συντονίζει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.

“Τα παιδιά είναι παιδιά, πάνω απ’ όλα. Από οτιδήποτε και να ξεφεύγουν, έχουν το δικαίωμα να είναι ασφαλή”, είπε η επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ. “Πρέπει να σταματήσουμε τον πνιγμό των παιδιών. Η Μεσόγειος Θάλασσα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ένας ανώνυμος μαζικός τάφος για παιδιά”, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της.

Σύμφωνα με την οργάνωση, 90% των παιδιών που έφτασαν στην Ιταλία το 2016 δεν είχαν τους γονείς τους μαζί τους. Η οργάνωση δεν έδωσε εκτιμήσεις για τον αριθμό των παιδιών που έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο.

Το πλοίο θα έχει έδρα την Κατάνια της Σικελίας και θα είναι εφοδιασμένο με δύο φουσκωτές λέμβους διάσωσης. Στο πλοίο θα υπάρχουν ειδικοί που θα διαθέτουν τρόφιμα, νερό και ιατρική βοήθεια στους μετανάστες ενώ τους μεταφέρουν στην Ιταλία.

Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης που βαίνει ήδη στο τρίτο έτος, με πάνω από 400.000 άτομα να έχουν φτάσει στη χώρα μέσω θαλάσσης από τις αρχές του 2014.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις