Συνδύασε μπούρκα και μπικίνι η Αυστραλέζα σχεδιάστρια μόδας και εμπνεύστηκε το μπουρκίνι, το οποίο έχει για τα καλά αναστατώσει τη γαλλική κοινωνία και διχάσει την πολιτική τάξη.

Το μπουρκίνι καλύπτει όλο το σώμα και τα μαλλιά και θεωρείται μαγιό κατάλληλο για μουσουλμάνες.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις όμως και την αύξηση της ισλαμοφοβίας, τη γαλλική κοινωνία απασχολεί το θέμα για το εάν έχουν το δικαίωμα ή όχι οι μουσουλμάνες να λιάζονται ντυμένες. Ένα θέμα που έφθασε ως το γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας.

Αφορμή στάθηκαν οι αποφάσεις των δημάρχων σε Κάννες και Νίκαια, οι οποίοι ανήκουν στη δεξιά των Ρεπουμπλικάνων και απαγόρευσαν το μπουρκίνι, με παρέμβαση της δημοτικής αστυνομίας και πρόστιμα. Ήδη τριάντα ακόμα πόλεις έχουν δηλώσει ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Διχασμένοι και οι πολιτικοί

Το θέμα διχάζει βαθειά την κοινωνία. Πώς είναι δυνατόν η ελευθερία να επιβάλλεται μέσα από την απαγόρευση, διερωτώνται πολλοί ενώ βαθιά διχασμένοι είναι και οι πολιτικοί.

Από τους Ρεπουμπλικάνους ο Σαρκοζί τάχθηκε υπέρ της απόφασης των δημάρχων, όπως και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς ενώ κυβερνητικά στελέχη διαφοροποίησαν τη θέση τους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέφυγε, κατά το σύνηθες, να πάρει θέση δηλώνοντας έμμεσα ότι «υπάρχουν κανόνες στη Δημοκρατία που θα πρέπει να είναι σεβαστοί ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε πρόκληση ή στιγματισμός».

Η απόφαση πάντως του Συμβουλίου Επικρατείας να απορρίψει την απαγόρευση του μπουρκίνι αναμένεται να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο τον δημόσιο διάλογο.

Πηγή: dw.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις