Σε ισχύ βρίσκεται μια εκεχειρία μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του στρατιωτικού συμβουλίου των Κούρδων πολιτοφυλάκων που επιχειρούν στην περιοχή της Τζαραμπλούς στην βόρεια Συρία και αποτελούν σύμμαχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τόνισε ένας Κούρδος στρατιωτικός αξιωματούχος μιας άλλης οργάνωσης–συμμάχου των SDF.

Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και τηρείται, δήλωσε ο Σαρφάν Νταρουίς, εκπρόσωπος του στρατιωτικού συμβουλίου της Μανμπίζ, που έχει συμμαχήσει με τις SDF.

Παράλληλα όμως ένας διοικητής σε μία από τις οργανώσεις των Σύρων ανταρτών που φέρουν την στήριξη της Τουρκίας και έχουν συγκρουστεί με οργανώσεις των SDF νότια της Τζαραμπλούς, υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία εκεχειρία, αλλά σημειώθηκε μια παύση της στρατιωτικής επιχείρησης.

“Δεν υπάρχει καμία εκεχειρία και καμία κατάπαυση των εχθροπραξιών. Αλλά σταμάτησαν οι επιχειρήσεις για κάποιο διάστημα”, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η επανεκκίνηση της επιχείρησης θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος της Centcom, της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, ο συνταγματάρχης Τζον Τόμας είχε δηλώσει πως “τις τελευταίες ώρες λάβαμε διαβεβαιώσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι θα σταματήσουν να στοχεύουν η μία την άλλη και θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους”.

“Καμία εκεχειρία”

Ο τουρκικός στρατός δεν έχει συμφωνήσει σε καμία εκεχειρία με Κούρδους πολιτοφύλακες στην βόρεια Συρία, ανέφεραν τουρκικές στρατιωτικές πηγές, διαψεύδοντας τη δήλωση που έκανε Κούρδος στρατιωτικός αξιωματούχος που υποστήριζε ότι βρίσκεται σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του στρατιωτικού συμβουλίου των Κούρδων της Συρίας που επιχειρούν στην περιοχή της Τζαραμπλούς.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε μια ανακοίνωση του ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία θα συνεχιστεί έως ότου εξαλειφθούν όλες οι στρατιωτικές απειλές για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Επιπρόσθετα τόνισε πως οι επισημάνσεις των ΗΠΑ, που επιδιώκει αποκλιμάκωση των μαχών μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων μαχητών, σχετικά με τον στόχο της τουρκικής επιχείρησης είναι απαράδεκτες και η Άγκυρα αναμένει την εκπλήρωση της δέσμευσης των ΗΠΑ ότι οι Κούρδοι μαχητές θα παραμείνουν ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

Παράλληλα σήμερα, ο Λευκός Οίκος, δια του εκπροσώπου του Τζος Έρνεστ, καλωσόρισε την –κατά τα φαινόμενα– παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ του τουρκικού στρατού και των μετριοπαθών οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης οι οποίες πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις