Δεκατρείς ανήλικοι εγκατέλειψαν τα στρατόπεδα των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας αποστρατείας των παιδιών και των ανήλικων μαχητών στις τάξεις των ανταρτών, όπως προβλέπει η συμφωνία ειρήνης που διαπραγματεύθηκε η οργάνωση αυτή με την κυβέρνηση της Κολομβίας.

«Το απόγευμα, μια δεύτερη ομάδα πέντε ανηλίκων παρελήφθη από μια αποστολή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και δύο αντιπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΕΕΣ, χωρίς να διευκρινίσει το πού.

Το πρωί του Σαββάτου, μια πρώτη ομάδα οκτώ παιδιών παραλήφθηκε από στελέχη της ΔΕΕΣ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και οι αντάρτες της οργάνωσης FARC συνήψαν την 24η Αυγούστου μια συμφωνία ειρήνης για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία, έπειτα από μισό αιώνα και πλέον.

Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τους Κολομβιανούς με ένα δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την 2η Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση και οι αντάρτες ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι συμφώνησαν όσον αφορά τις λεπτομέρειες και τους όρους της αποστρατείας των ανήλικων που βρίσκονται ακόμη στις τάξεις των ανταρτών.

Βάσει της επιμέρους συμφωνίας για το ζήτημα αυτό, που είχε επιτευχθεί την 15η Μαΐου, οι ανήλικοι μαχητές άρχισαν το Σάββατο, την ημερομηνία που προβλεπόταν, να αποχωρούν από τα στρατόπεδα των ανταρτών.

Η ΔΕΕΣ εντέλλεται να κάνει μετά την αποχώρησή τους μια εξέταση της κατάστασης της σωματικής και ψυχικής υγείας των ανηλίκων, να επαληθεύσει τις ταυτότητές τους και να συγκεντρώσει προσωπικά τους στοιχεία.

Κατόπιν, θα τους υποδεχθεί μια ομάδα που αποτελείται από μέλη της UNICEF, του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, η οποία θα προχωρήσει σε μια δεύτερη αποτίμηση. Έπειτα κι από αυτή τη φάση, θα αρχίσει η διαδικασία επανένταξής τους στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση και η ηγεσία των FARC διαβεβαιώνουν ότι όλες τις φάσεις της διαδικασίας πρυτανεύει «το ύψιστο συμφέρον των παιδιών και των εφήβων» μαχητών.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι έχουν πάψει να στρατολογούν μαχητές κάτω των 18 ετών,
έναν χρόνο αφότου διαβεβαίωσαν πως είχαν πάψει να στρατολογούν εφήβους κάτω των 17 ετών. Οι FARC διαψεύδουν ότι στρατολογούσαν παιδιά, επιχειρηματολογώντας ότι οι ανήλικοι στις τάξεις τους είναι ορφανά ή θύματα της βίας.

Ο υπουργός Άμυνας Λουίς Κάρλος Βιγέγκας είχε δηλώσει τον Μάιο ότι οι ανήλικοι στις τάξεις των FARC είναι περίπου 170. Η οργάνωση δεν έχει δημοσιοποιήσει κάποιον αριθμό.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 ετών περίπου 4.500 ανήλικοι στις τάξεις των ένοπλων οργανώσεων αποστρατεύθηκαν, εκ των οποίων το 65% ανήκε στην οργάνωση FARC, κατά τα κυβερνητικά στοιχεία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις