“Απολαμβάνω ακόμη την κάθε στιγμή. Όταν φτάσει ο καιρός που θα έχω περισσότερες κακές ημέρες παρά καλές, τότε θα κάνω αυτό για το οποίο έχω ήδη υπογράψει. Δεν είναι όμως ακόμη ώρα” δηλώνει η ασημένια παραολυμπιονίκης, Μαρίκε Φερβούρτ.

Η 37χρονη βελγίδα πρωταθλήτρια στο τρέξιμο, που κέρδισε μετάλλιο στα 400 μέτρα, πάσχει από μια εκφυλιστική ασθένεια των μυών, δηλαδή βιώνει μόνιμο πόνο, κρίσεις, παράλυση και αδυναμία για ύπνο. Έχει ήδη υποβάλλει αίτημα για ευθανασία και της έχει αποδοθεί το δικαίωμα αυτό.

Στο Βέλγιο η ευθανασία είναι νόμιμη.

Ο Τύπος της χώρας της έγραψε πως ίσως αποφασίσει να προχωρήσει στην τελική πράξη, μετά τους Ολυμπιακούς, ωστόσο εκείνη το διέψευσε λέγοντας πως ακόμη απολαμβάνει τη ζωή.

Η Φερβούρτ, ήταν μόνο 14 ετών όταν διαγνώστηκε με την εκφυλιστική ασθένεια.

Η ζωή της είναι ένας συνεχής αγώνας.

Ωστόσο κατάφερε να διαπρέψει στο τρέξιμο με αναπηρικό καροτσάκι και να κερδίσει χρυσό στα 100 μέτρα και αργυρό στα 200 μέτρα, στους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο.

Τώρα όμως είναι ώρα να αποσυρθεί. Όπως επιβεβαίωσε δεν θα αγωνιστεί ξανά σε ολυμπιακή διοργάνωση γιατί δεν έχει άλλες δυνάμεις. “Ναι κέρδισα το ασημένιο μετάλλιο. Αλλά υπάρχει και άλλη πλευρά, η πλευρά του μαρτυρίου και του ότι λέω αντί στο άθλημά μου. Γιατί το αγαπώ, αυτή είναι η ζωή μου”, αναφέρει.

Όπως λέει, η προοπτική της ευθανασίας της έδωσε δύναμη να συνεχίσει. “Μου δίνει μία αίσθηση ανακούφισης, ξέρω ότι όταν τα πράγματα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα έχω κάνει όλα τα χαρτιά μου” προσθέτει.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις της

Με πληροφορίες από το BBC

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις