Η αστάθεια στα Βαλκάνια είναι “ο μόνος φόβος” του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος επανέλαβε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι διατηρεί τον στρατηγικό στόχο της ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μολονότι ένα μέρος του πληθυσμού διάκειται εχθρικά απέναντι στις Βρυξέλλες.

“Δεν φοβάμαι για το μέλλον στον οικονομικό τομέα. Ο μοναδικός μου φόβος είναι η περιφερειακή (ασφάλεια)”, δήλωσε ο Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί στην ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ. Πρόσθεσε όμως “δεν θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Βαλκανίων” είναι οι σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, καθώς ανησυχεί για “τις σχέσεις μεταξύ Σέρβων και Βοσνίων” από τη μια και “των Κροατών και με τους δύο” από την άλλη. “Έχουμε 250.000 Βόσνιους μουσουλμάνους στη Σερβία και εκείνοι έχουν ένα εκατομμύριο Σέρβους στη Βοσνία”, σημείωσε ο κεντροδεξιός πολιτικός που επανεξελέγη στην πρωθυπουργία τον περασμένο Απρίλιο.

“Το όνειρό μου είναι μια τελωνειακή ένωση με όλες τις χώρες των Βαλκανίων”, συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η ένωση δε θα ήταν “μια νέα Γιουγκοσλαβία”.

Ο Βούτσιτς υπογράμμισε ότι πιστεύει πως “ο καλύτερος δρόμος” για τη χώρα του είναι η ένταξή της στην ΕΕ. Παραδέχτηκε όμως ότι η πλειοψηφία των Σέρβων “θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει τα εθνικά συμφέροντά μας”.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κάτι λιγότερο από ένας στους δύο Σέρβους θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

“Ο στρατηγικός στόχος μας είναι να γίνουμε μέλος της ΕΕ. Ασφαλώς, θα θέλαμε να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία”, κατέληξε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Μόσχα, ο παραδοσιακός σύμμαχος του Βελιγραδίου, χαίρει υψηλής δημοτικότητας μεταξύ των Σέρβων πολιτών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις