Η διεθνής συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσε πως βομβάρδισε σημεία που θεωρούσε ότι αποτελούν θέσεις μάχης των τζιχαντιστών στη Συρία, αλλά ανακάλεσε αμέσως την επιχείρησή της όταν η Μόσχα την προειδοποίησε πως ενδεχομένως οι στόχοι της να είναι κυβερνητικές δυνάμεις.

«Νωρίτερα σήμερα ένα μαχητικό αεροσκάφος της συμμαχίας πραγματοποίησε έναν βομβαρδισμό στα νότια του Ντέιρ Εζόρ, στη Συρία», αναφέρει στο ανακοινωθέν της η Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CENTCOM).

«Οι δυνάμεις της συμμαχίας πίστευαν πως έπλητταν μία θέση μάχης του ΙΚ που παρακολουθούσαν καιρό πριν την επιχείρηση βομβαρδισμού. Η επίθεση σταμάτησε αμέσως μόλις οι υπεύθυνοι της συμμαχίας ενημερώθηκαν από τους Ρώσους ομολόγους τους πως είναι πιθανόν τα οχήματα και το προσωπικό των στόχων να ανήκουν στον συριακό στρατό», προστίθεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Στο ίδιο κείμενο προστίθεται πως οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε μία ζώνη όπου η συμμαχία είχε βομβαρδίσει ξανά στο παρελθόν. Οι Ρώσοι είχαν ειδοποιηθεί προηγουμένως γι’ αυτήν την επιδρομή, μία κίνηση «επαγγελματικής αβροφροσύνης» ώστε ν’ αποφευχθούν τυχόν εναέρια επεισόδια μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της συμμαχίας και των Ρώσων πάνω από τη Συρία, η οποία όμως δεν αποτελεί και υποχρεωτική διαδικασία.

«Η Συρία είναι ένα περίπλοκο θέατρο επιχειρήσεων με διαφορετικές στρατιωτικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές να δρουν σε κοντινές περιμέτρους, όμως η συμμαχία ουδέποτε θα στόχευε σκόπιμα μία συριακή στρατιωτική μονάδα» τονίζει η CENTCOM. «Η συμμαχία θα ερευνήσει τις συνθήκες της επίθεσης αυτής ώστε να αντλήσει τα διδάγματα που μπορούν να εξαχθούν», τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Η Δαμασκός κι η Μόσχα κατηγόρησαν τις δυνάμεις της συμμαχίας για την επιδρομή, που σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΟSDH) στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 80 κυβερνητικούς στρατιώτες.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν θέσεις που είχαν κερδίσει οι μαχητές του Ισλαμικού Στρατού κοντά στο αεροδρόμιο Ντέιρ Εζόρ, έπειτα από τον βομβαρδισμό των δυνάμεών τους.

Τα πρακτορεία ΡΙΑ Νόβαστι και Σπούτνικ επικαλούνται για τα τηλεγραφήματά τους μη κατονομαζόμενο διοικητή του Συριακού στρατού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις