Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες μπορεί να επεκτείνουν την περιοχή που ελέγχουν στη βόρεια Συρία προωθούμενοι νότια και τώρα έχουν θέσει στο στόχαστρο την πόλη αλ-Μπαμπ που τελεί υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν δήλωσε πως η τουρκική “ζώνη ασφαλείας” στην περιοχή θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια περιοχή 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η Τουρκία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα επιχείρηση στη βόρεια Συρία με την ονομασία “Ασπίδα του Ευφράτη”, με σκοπό την εκκαθάριση της τουρκο-συριακής μεθορίου από το Ισλαμικό Κράτος και την ανακοπή της προέλασης μαχητών των Κούρδων της Συρίας. Μέχρι τώρα η Τουρκία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της μια στενή λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

“Στο πλαίσιο της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη, μια περιοχή 900 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει εκκαθαριστεί από τους τρομοκράτες μέχρι τώρα. Η περιοχή αυτή εκτείνεται νοτιότερα”, δήλωσε ο Ερντογάν.

“Μπορεί να επεκτείνουμε αυτή την περιοχή στα 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο πλαίσιο μια ζώνης ασφαλείας”.

Η Τουρκία επιχειρηματολογεί εδώ και καιρό για την ανάγκη δημιουργίας μιας “ζώνης ασφαλείας” ή μιας ζώνης “απαγόρευσης πτήσεων” στα σύνορά της με τη Συρία με σκοπό την εκκαθάριση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων και την αποτροπή ενός μεταναστευτικού κύματος που έχει προκαλέσει εντάσεις στην Ευρώπη.

Όμως οι δυτικοί σύμμαχοί της μπλοκάρουν την εφαρμογή αυτής της ιδέας λέγοντας ότι θα απαιτούσε μια σημαντική χερσαία δύναμη και αεροπλάνα για να την επιτηρούν.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες –μία ομάδα αράβων Σύρων και Τουρκμένων που μάχονται στο πλαίσιο της ευρύτερης συμμαχίας του Ελεύθερου Συριακού Στρατού– στοχεύουν τώρα την πόλη αλ-Μπαμπ που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

“Η Τζαραμπλούς και η αλ-Ράι έχουν εκκαθαριστεί, τώρα κινούμαστε προς την αλ-Μπαμπ… Θα πάμε εκεί και θα σταματήσουμε (το Ισλαμικό Κράτος) από το να είναι μια απειλή για εμάς”, είπε.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), τον οποίο υποστηρίζει η Τουρκία, δεν θέλει την ανάμιξη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, επιρρίπτοντας στη “συμπεριφορά” αξιωματούχων των ΗΠΑ την ευθύνη για την παρόξυνση των εντάσεων με τους αντάρτες.

Ο Ερντογάν αναφερόταν σε έναν μικρό αριθμό δυνάμεων των ΗΠΑ που εισήλθαν στη συριακή πόλη αλ-Ράι την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για τον συντονισμό των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά αναγκάστηκαν στη συνέχεια να αποσυρθούν προς τα σύνορα με την Τουρκία, όταν οι αντάρτες διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία τους.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, θέτοντας στο στόχαστρο στρατώνες και αποθήκη πυρομαχικών.

Ο Ερντογάν είπε ότι σχεδιάζει να αναφερθεί στη συριακή κρίση, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις