Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άσκησε κριτική στον τρόπο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι αμαυρώθηκαν από παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και από την απουσία διακριτών πολιτικών εναλλακτικών λύσεων.

Οι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγαγαν σαρωτική νίκη στις εκλογές αυτές, ανοίγοντας του τον δρόμο να επιδιώξει να εκλεγεί για τέταρτη φορά στην προεδρία της χώρας, στις προεδρικές που θα διεξαχθούν σε 18 μήνες.

Ο Φινλανδός βουλευτής και ειδικός συντονιστής του ΟΑΣΕ για θέματα εκλογών Ίλκα Κάνερβα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι παρατηρητές διαπίστωσαν κάποιες βελτιώσεις, όπως μεγαλύτερη διαφάνεια, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Συμπλήρωσε όμως ότι η γενική εικόνα παρουσίαζε προβλήματα.

“Οι νομικοί περιορισμοί θεμελιωδών δικαιωμάτων εξακολουθούν να συνιστούν πρόβλημα. Για να ανταποκριθεί η Ρωσία στις δημοκρατικές δεσμεύσεις της απαιτείται περισσότερος χώρος για δημόσια συζήτηση και συμμετοχή στα κοινά”, είπε. “Οι δημοκρατικές δεσμεύσεις εξακολουθούν να αμφισβητούνται καθώς το εκλογικό περιβάλλον επηρεάστηκε αρνητικά από τους περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα, τα στενά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης και τον ασφυκτικό έλεγχο της κοινωνίας των πολιτών”, συνέχισε.

Ο Φινλανδός πολιτικός εξήγησε ότι από τη φιλελευθεροποίηση της διαδικασίας καταχώρισης των πολιτικών κομμάτων δεν έχει ακόμη προκύψει η εμφάνιση “διακριτών πολιτικών εναλλακτικών”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις