Με τα δύο στρατόπεδα να είναι ικανοποιημένα από την απόδοση των υποψηφίων τους και με έκδηλη την αγωνία για το κατά πόσο πείστηκαν οι αμφιταλαντευόμενοι ψηφοφόροι, ολοκληρώθηκε η πρώτη τηλεμαχία ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αντιδράσεις των αγορών, αμέσως μετά τη λήξη του debate, δείχνουν ότι νικήτρια ήταν η Κλίντον.

Οι δύο υποψήφιοι υπερασπίστηκαν τις θέσεις τους, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του debate το αφιέρωσαν σε αντεγκλήσεις, ακόμα και σε προσωπικές επιθέσεις, αξιοποιώντας τα όπλα που ήδη έχουν ρίξει προ πολλού στη μάχη.

Η Κλίντον υποστήριξε ότι ο Τραμπ δεν είναι επαρκής για τη θέση του προέδρου, και ο Τραμπ ότι η Κλίντον μολονότι είναι επί χρόνια στην εξουσία δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει τα προβλήματα της χώρας.

Σύμφωνα με τις περισσότερες αναλύσεις στα αμερικανικά ΜΜΕ, η Κλίντον την περισσότερη ώρα ήταν στην επίθεση, διατηρώντας τη ψυχραιμία της, υποχρεώνοντας τον Τραμπ να βρίσκεται σε θέση άμυνας και να καταδεικνύεται η απειρία του.

Ένταση επικράτησε όταν η Τραμπ κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση που υποστήριξε στο παρελθόν, αναφορικά με το πιστοποιητικό γεννήσεως του Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι εκείνος τελικά ανάγκασε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εμφανίσει το πιστοποιητικό, με την Κλίντον να υπογραμμίζει ότι ο Τραμπ έκτισε σε πρώτη φάση την υποψηφιότητα του πάνω σε αυτό το ψέμα.

Οι τόνοι ήταν υψηλοί καθ’ όλη τη διάρκεια της τηλεμαχίας και έφθασαν στην κλιμάκωση τους στο τέλος, όταν ο παρουσιαστής κάλεσε τον Τραμπ να σχολιάσει τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει, ότι η Κλίντον δεν έχει την “εμφάνιση” ενός προέδρου.

“Είπα ότι δεν έχει τις αντοχές και όντως δεν πιστεύω ότι έχει τις αντοχές”, απάντησε, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για την υγεία της.

Η Χίλαρι πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας: “Όταν ταξιδεύσει σε 112 χώρες και διαπραγματευτεί ή όταν περάσει 11 ώρες καταθέτοντας στην επιτροπή του Κογκρέσου, τότε μπορεί να μου μιλήσει για αντοχές”.

Ο Τραμπ ανταπάντησε: “Η Χίλαρι έχει εμπειρία, αλλά κακή εμπειρία”.

Η Κλίντον ωστόσο πήρε το όπλο της: “Πρόκειται για άνδρα που αποκαλεί τις γυναίκες γουρούνια, σκύλους και ηλίθιες, είναι κάποιος που έχει πει ότι η εγκυμοσύνη είναι ενοχλητική για τους εργοδότες”.

Μία ακόμα στιγμή που σημάδευσε το debate ήταν όταν η Κλίντον, σε αυστηρό τόνο, είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις λέξεις, αναφερόμενη σε υποτιμητικά σχόλια του Τραμπ για συμμαχικές και μη χώρες των ΗΠΑ.


Ολόκληρο το debate


Η έναρξη του debate

Αφού χαιρετήθηκαν και αντάλλαξαν χειραψία, οι δύο υποψήφιοι δεν άργησαν να περάσουν στην επίθεση, με την Κλίντον να αποκαλεί τις λύσεις που προτείνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την οικονομία υπεραπλουστευτικές και τον Τραμπ να κατηγορεί την υποψήφια των Δημοκρατικών ότι το σχέδιό της για την οικονομία είναι «όλο λόγια» και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιτύχει.

Αντάλλαξαν κατηγορίες περί ψευδών και διαστρεβλώσεων και κάλεσαν τους τηλεθεατές να πάνε στους ιστοτόπους τους για να μάθουν τα γεγονότα.

Η Κλίντον του απευθυνόταν με το μικρό του όνομα· ο Τραμπ την προσφωνούσε υπουργό Εξωτερικών Κλίντον.

“Έχω μια αίσθηση ότι θα κατηγορηθώ για τα πάντα”, είπε η Κλίντον. “Γιατί όχι;”, ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα.

“Γιατί όχι; Ναι λοιπόν, γιατί όχι. Ξέρεις, μπορείς να συμμετέχεις στο debate λέγοντας όλο και πιο τρελά πράγματα”, απάντησε η Κλίντον.
Για την οικονομία

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα και πρόσθεσε πως η Κλίντον θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια. Το κάνεις αυτό επί 30 χρόνια, γιατί μόλις άρχισες να σκέφτεσαι λύσεις τώρα; είπε, απευθυνόμενος στην υποψήφια των Δημοκρατικών.

Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε για την οικονομία, με τον Τραμπ να λέει ότι “θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις”. Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι “όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ”.

Ανταποδίδοντας την επίθεση επί προσωπικού, η Κλίντον έκρινε ότι “ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο”.

Ο Τραμπ χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Κλίντον περιγράφεται το πώς θα αντιμετωπίσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. “Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο”, ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ακόμη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είπε πως η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed, δεν κάνει τη δουλειά της και διαδραματίζει έναν πολιτικό ρόλο.


Η περιουσία του Τραμπ και τα emails της Κλίντον

Republican nominee Donald Trump and Democratic nominee Hillary Clinton at the first presidential debate at Hofstra University in Hempstead, New York on Monday.Ο Τραμπ είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται. Τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει “τρόπος ζωής σχεδόν”.

Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει το πόσους φόρους πλήρωσε μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στο ζήτημα του πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ.

Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ όσον αφορά τα φορολογικά του, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά παλινωδεί. Υπάρχουν δημοσιεύματα περί του ότι ο μεγιστάνας οφείλει εκατομμύρια στη Γουόλ Στριτ και σε ξένες τράπεζες και μάλλον ο Τραμπ δεν θέλει οι Αμερικανοί να γνωρίζουν πόσα λίγα κατέβαλε σε φόρους, σημείωσε.

“Πρέπει να υπάρχει κάτι αληθινά σημαντικό, αν όχι τρομερό, που προσπαθεί να κρύψει”
, υποστήριξε αναφερόμενη στη φορολογική δήλωση του Τραμπ και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι θα τη δώσει ποτέ στη δημοσιότητα.
Ήταν η πρώτη τηλεμαχία της 68χρονης Κλίντον με τον 70χρονο Τραμπ. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο.

Ο συντονιστής της συζήτησης Λέστερ Χολτ δυσκολεύτηκε πολύ να τιθασεύσει τους υποψήφιους, οι οποίοι περνούσαν συνεχώς από το ένα θέμα στο άλλο- από την οικονομία στο Ισλαμικό Κράτος και το χάος τη Μέση Ανατολή τις αλληλοκατηγορίες για την έλλειψη διαφάνειας και ούτως καθεξής.


Κατά την αποχώρηση του, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν αναφέρθηκε στην απιστία του Μπιλ Κλίντον στη διάρκεια του debate, διότι ήταν παρούσα στην αίθουσα η Τσέλσι Κλίντον, και πως πιθανόν θα αναφερθεί σε αυτό στην επόμενη τηλεμαχία.


https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/09/27/clintontrump27916101.jpg

Μπροστά η Χίλαρι στην Φλόριντα

Η Χίλαρι Κλίντον προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ στην κρίσιμη Πολιτεία της Φλόριντα, ενισχύοντας τη θέση της στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν από την πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων.

Αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, η Κλίντον θα προηγείτο του Τραμπ στο Εκλεκτορικό Κολέγιο με 259 ψήφους έναντι 191 και θα είχε 88% πιθανότητες να φτάσει στους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση “States of the Nation”.

Η έρευνα αυτή βασίζεται σε εβδομαδιαίες, διαδικτυακές δημοσκοπήσεις στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 15.000 Αμερικανοί και υπολογίζει τον αριθμό των εκλεκτόρων ανά Πολιτεία.

Το αποτέλεσμα δείχνει σημαντική άνοδο για την Κλίντον μετά από πολλές εβδομάδες. Στην προηγούμενη έρευνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε πιθανότητες 61% να εκλεγεί με διαφορά 14 ψήφων στο Εκλεκτορικό Κολέγιο. Την διαφορά κάνει πλέον η Φλόριντα με τους 29 εκλέκτορες της που, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πηγαίνουν στην Κλίντον. Σε ποσοστά, η Κλίντον συγκεντρώνει στη Φλόριντα 49% έναντι 45% του Τραμπ.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος χάνει έδαφος και στο Νέο Μεξικό, όπου συγκεντρώνει ποσοστό 38% έναντι 47% για την Κλίντον.

Στο Κολοράντο και τη Νεβάδα, που τις θεωρούσε “σίγουρες”, τώρα φαίνεται ότι θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος. Αυτές οι Πολιτείες όλες μαζί δίνουν 20 εκλέκτορες.

Από την άλλη, τα ποσοστά της Κλίντον υποχωρούν στο Όρεγκον και το Γουισκόνσιν (17 εκλέκτορες και οι δύο μαζί) όπου είναι αδύνατον να γίνει ακριβής πρόβλεψη για το αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις