Το Ισλαμικό Κράτος είναι πιθανόν να χρησιμοποιεί τον παράγοντα μουστάρδας, σε μη αεριούχα και στοιχειώδη μορφή του επικίνδυνου χημικού όπλου, για να αντιμετωπίσει την επίθεση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στο προπύργιο της στη Μοσούλη του Ιράκ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

“Μπορούμε να περιμένουμε ότι καθώς εξελίσσεται η επιχείρηση στη Μοσούλη, το ΙΚ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει πυρομαχικά με τον παράγοντα μουστάρδας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Οι τζιχαντιστές έχουν ήδη χρησιμοποιήσει “περίπου είκοσι φορές” τα πυρομαχικά αυτά που μένουν επί του παρόντος “στοιχειώδη” και “από στρατιωτικής άποψης μη σημαντικά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον Ντέιβις, ο παράγοντας μουστάρδας διοχετεύθηκε στο πυρομαχικό αυτό υπό τη μορφή “πούδρας” συσσωματωμένης με “πίσσα“. “Γενικά δεν έχει τέτοια συγκέντρωση ώστε να είναι θανατηφόρο” και “προκαλεί μεγαλύτερο ερεθισμό σε σχέση με άλλα”, τόνισε.

Το Πεντάγωνο υποψιάζεται συγκεκριμένα ότι το προϊόν χρησιμοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε πυρομαχικά που ερρίφθησαν εναντίον των αμερικανών στρατιωτών στη βάση Καγιαράχ στο βόρειο Ιράκ.