Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν περί ζητήματος σχετικά με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων Τούρκων πολιτικών και επιστημόνων.

Για άγνοια της ιστορίας κατηγορεί τον Ερντογάν ο διεθνολόγος Μπασκίν Οράν ο οποίος μιλώντας στην αντιπολιτευόμενη Τζουμχουριέτ δηλώνει ότι οι δηλώσεις έγιναν για εσωτερική κατανάλωση επειδή εκπνέει η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρόκειται να υπογραφεί από τον ίδιο η παράτασή της.

Με τα προεδρικά διατάγματα ο Πρόεδρος έχει αποκτήσει ελευθερία κινήσεων που δεν είχε ποτέ ως τώρα. «Αν και είναι περιορισμένες οι κοινωνικές αντιδράσεις, η λήξη του τριμήνου τον πανικόβαλε και θέλησε να τροφοδοτήσει εθνικιστικά αισθήματα στην κοινωνία» δήλωσε.

Οι δηλώσεις όμως τροφοδοτούν νέα επιχειρήματα την αξιωματική αντιπολίτευση που κατηγορεί τον Πρόεδρο και το κυβερνών κόμμα για ενδοτικότητα αφήνοντας 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που έκαναν τις διαπραγματεύσεις στη Λωζάνμη αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία, όπως είπε ο Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ο Κιλιτζντάρογλου, δηλώνει ότι η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης είναι η αποκορύφωση του πολέμου της Ανεξαρτησίας της Τουρκίας.

Το ό,τι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν βλέπει τη συνθήκη αυτή ως νίκη είναι απαράδεκτο, «Αν δεν υπήρχε η Λωζάννη δεν θα υπήρχε χώρα που θα ήσασταν πρόεδρος σήμερα», λέει ο Κιλιτζντάρογλου ενώ η εγγονή του Ισμέτ Ινονού, δεύτερου προέδρου της Τουρκίας και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στη Λωζάννη, βουλευτής σήμερα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, η Γκιουλσούν Μπιλκγεχάν, δηλώνει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και πιστοποιητικό τιμής για εκείνους που την υπέγραψαν.

«Τον καλώ να διαβάσει ένα πραγματικό βιβλίο ιστορίας που να βασίζεται σε έγγραφα για την Λωζάννη και τον Ισμέτ Ινονού για να μάθει πώς συνήφθη η συνθήκη» αναφέρει η Μπιλγκεχάν σε γραπτή της δήλωση.

Διαβάστε:

Πηγή: Deutsche Welle