Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ουγγαρία κατά της πολιτικής μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 98,3% των ψηφοφόρων απέρριψε αυτό το μέτρο.

Ωστόσο, η διαδικασία κρίνεται άκυρη καθώς μόλις το 39,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγε να ψηφίσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μετά την καταμέτρηση του 99,8% των ψήφων.

Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα χρειαζόταν ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε αποχή ή άκυρη ψήφο.

Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, οι Ούγγροι είχαν κληθεί να απαντήσουν στο εξής ερώτημα:

«Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίζει μια υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού Κοινοβουλίου;».

Εκ των 8,24 εκατομμυρίων ψηφοφόρων 3,23 εκατομμύρια είπαν «όχι» στις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης των προσφύγων.Ορμπάν: Εντυπωσιακό αποτέλεσμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση “δεν θα μπορεί να επιβάλει τη βούλησή της στην Ουγγαρία” στα θέματα μετανάστευσης, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν, χαρακτηρίζοντας “εντυπωσιακό” το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι θέλει “να κάνει κατανοητό στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορούν να αγνοούν τη βούληση του 99,2% των ψηφοφόρων”.

“Δεκατρία χρόνια αφότου η ευρεία πλειοψηφία των Ούγγρων ψήφισε σε ένα δημοψήφισμα υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα οι Ούγγροι πολίτες έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν ξανά σε ένα ευρωπαϊκό ζήτημα” τόνισε.

“Βρυξέλλες ή Βουδαπέστη, αυτό ήταν το ερώτημα και εμείς απαντήσαμε Βουδαπέστη. Αποφασίσαμε ότι το (μεταναστευτικό) ζήτημα υπάγεται στη δικαιοδοσία της Ουγγαρίας” πρόσθεσε ο Ορμπάν.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψήφισαν “όχι”, δηλαδή 3,23 εκατομμύρια εκ των 8,24 εκατ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα 3,05 εκατομμύρια που ψήφισαν το 2003 υπέρ της έντασης της Ουγγαρίας στην ΕΕ.

“Αυτό το όπλο θα είναι αρκετά ισχυρό απέναντι στις Βρυξέλλες” δήλωσε.

“Πετύχαμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, διότι έχουμε ξεπεράσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ένταξη” στην ΕΕ, είπε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε επιπλέον ότι σκοπεύει να καταθέσει σχετική τροπολογία προκειμένου να καταστεί νόμος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.


Νωρίτερα, το ακροδεξιό κόμμα Jobbik είχε ανακοινώσει ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις