Οι Αμερικανοί παραμένουν πολύ διχασμένοι όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, καθώς όσοι δηλώνουν προοδευτικοί θεωρούν ότι η επιστήμη έχει αποδείξει ξεκάθαρα την ευθύνη του ανθρώπου στην υπερθέρμανση του πλανήτη ενώ οι συντηρητικοί, στη μεγάλη τους πλειονότητα, διαφωνούν με αυτήν την άποψη, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επτά στους δέκα προοδευτικούς Δημοκρατικούς πιστεύουν ότι οι εξηγήσεις των επιστημόνων για τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής είναι απολύτως αξιόπιστες. Αντιθέτως, την άποψη αυτή συμμερίζεται μόνο το 15% των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με την έρευνα του Pew Research Center.

Οι Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν ότι οι έρευνες για το κλίμα επηρεάζονται από την επιθυμία των επιστημόνων να προωθήσουν την καριέρα τους (57%) ή από τις πολιτικές πεποιθήσεις τους (54%).

Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε σε δείγμα 1.500 ενηλίκων στο διάστημα από τις 10 Μαΐου μέχρι τις 6 Ιουνίου.

Όσοι κλίνουν περισσότερο προς τα αριστερά θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει δυσοίωνες περιβαλλοντικές επιπτώσεις: έξι στους δέκα πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας, σε πιο καταστροφικές καταιγίδες και θα καταστρέψει τα οικοσυστήματα και τα παράλια λόγω της ανόδου της στάθμης των ωκεανών. Από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, μόνο δύο στους δέκα συμμερίζονται αυτήν την άποψη.

Όσον αφορά τις λύσεις που προτείνονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου, τρεις στους τέσσερις Δημοκρατικούς (76%) πιστεύουν ότι οι περιορισμοί στην εκπομπή καυσαερίων από τις κεντρικές θερμάνσεις είναι δυνατόν να κάνουν τη διαφορά. Μόλις το 29% των Ρεπουμπλικανών συμφωνεί.

Το ίδιο ισχύει και για την αποτελεσματικότητα των διεθνών συνθηκών για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως είναι η συνθήκη COP21: το 71% των Δημοκρατικών και το 27% των Ρεπουμπλικανών θεωρούν ότι με την εφαρμογή τους μπορεί να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος.

Πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων και των δύο κομμάτων στηρίζουν την ανάπτυξη της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.

“Οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις δεν είναι ο μοναδικός λόγος που εξηγεί αυτές τις διαφοροποιήσεις: το πόσο ανησυχεί ο καθένας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο”, εξήγησε η Κάρι Φανκ, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Pew Research Center.

Έτσι, το 36% των Αμερικανών που έχουν ασχοληθεί προσωπικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, είτε είναι Ρεπουμπλικανοί, είτε Δημοκρατικοί, τείνουν περισσότερο στο να δεχτούν τα συμπεράσματα των επιστημόνων σύμφωνα με τα οποία η ανθρώπινη δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη, διευκρίνισε η ίδια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις