Οι εορτασμοί της επανένωσης της Γερμανίας που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στη Δρέσδη επισκιάστηκαν από επεισόδια του ξενοφοβικού κινήματος Pegida. Έντονη κριτική ασκείται στην αστυνομία που δεν παρενέβη.

Το κρατίδιο της Σαξονίας αντιμετωπίζει προβλήματα με την ακροδεξιά και την ξενοφοβία. Κανείς πλέον δεν το αρνείται αυτό μετά τις πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον ξένων και κυρίως προσφύγων σε διάφορες πόλεις του κρατιδίου, όπως στο Χάιντεναου, το Φράιταλ και το Μπάουτσεν.

Τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί του Pegida (Ευρωπαίοι πατριώτες κατά του εξισλαμισμού της Εσπερίας) στο περιθώριο των εορτασμών της επανένωσης θέτουν για άλλη μια φορά το ερώτημα εάν υπάρχει αυτό το πρόβλημα και εντός της αστυνομίας στη Σαξονία.

Ο επικεφαλής του κινήματος Λουτς Μπάχμαν που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για αξιόποινες πράξεις, καυχιέται συχνά για τις ιδιαίτερα καλές διασυνδέσεις που διατηρεί με εργαζόμενους της αστυνομίας, εντός της οποίας, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, υπάρχουν πολλοί ομοϊδεάτες των αυτοαποκαλούμενων πατριωτών. Η Pegida δημοσιεύει μέχρι και εσωτερικά έγγραφα της αστυνομίας.

«Καλή επιτυχία» Pegida!

«Ένα, δύο, τρία – ευχαριστούμε αστυνομία» φώναζε το πλήθος τη Δευτέρα όταν ένας από τους αρχηγούς της αστυνομίας διάβασε «ευχαρίστως» τους όρους για τη διεξαγωγή της πορείας διαμαρτυρίας του κινήματος. Κάτι που κανονικά είναι καθήκον του ατόμου που δηλώνει την πορεία στις αστυνομικές αρχές. Στο τέλος μάλιστα ο αστυνομικός ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στους συγκεντρωμένους οι οποίοι λίγο νωρίτερα έβριζαν χυδαία την καγκελάριο Μέρκελ και παρενόχλησαν λεκτικά και σωματικά τους πιστούς που παρευρέθηκαν στη εορταστική λειτουργία στην εκκλησία Frauenkirche. Ο αστυνομικός καταχειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους.

Ο επαγγελματικός σύλλογος αστυνομικών που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναγνωρίζει ότι οι συνάδελφοι στη Σαξονία μεροληπτούν. Όσον αφορά τη στάση της αστυνομίας στη Δρέσδη ανήμερα των εορτασμών, ο εκπρόσωπος του συλλόγου Τόμας Βίπερζαλ σχολίασε ότι επρόκειτο για μια «προσεκτικά μελετημένη τακτική που επιδιώκει να διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τα περιθώρια ελιγμών του Pegida αλλά και των νεοναζί. Αντίθετα, οι αριστεροί φτάνει να χρησιμοποιήσουν μια σφυρίχτρα για να τους περικυκλώσει αμέσως η αστυνομία».

Ακόμη και μέλη της τοπικής κυβέρνησης έχουν αρχίσει να κατονομάζουν το πρόβλημα. Έτσι, για παράδειγμα, η γενική γραμματέας του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στη Σαξονία, Ντανιέλ Κόλμπε διατυπώνει το ερώτημα: «Γιατί -σε αντίθεση με τους αντιδιαδηλωτές- οι οπαδοί του Pegida μπορούν να διαμαρτύρονται ανεμπόδιστα;».

Αντιμέτωποι με το μίσος

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας Μάρτιν Ντούλιγκ είχε διατυπώσει ήδη την άνοιξη το ερώτημα «εάν η συμπάθεια για το Pegida και το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εντός της αστυνομίας της Σαξονίας είναι πιο έντονη απ’ ό,τι στο μέσο όρο του πληθυσμού». Τότε του είχε ασκηθεί έντονη κριτική. Τη Δευτέρα βρέθηκε αντιμέτωπος με τους οπαδούς του ξενοφοβικού κινήματος έξω από την εκκλησία Frauenkirche και η σύζυγός του ταράχτηκε τόσο πολύ που δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της «Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση όταν έρχεται κανείς σε τόσο άμεση επαφή με αυτό το μίσος», δήλωσε αργότερα ο κ. Ντούλιγκ.

Αντίθετη άποψη έχει ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Τάξης της Δρέσδης Ντέτλεφ Ζίτελ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ο οποίος υπερασπίστηκε την αστυνομία, δηλώνοντας: «Δεν επιθυμώ ένα κράτος στο οποίο οι κυβερνώντες να μπορούν να γιορτάζουν ανενόχλητοι και ο πολίτης να μην μπορεί να πει τη γνώμη του».

Πηγή: dw.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις