Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν στη περιοχή Τουρπάν της βορειοδυτικής Κίνας ένα σκελετό 35χρονου ανθρώπου, ο οποίος είχε πεθάνει πριν από 2.400 έως 2.800 χρόνια και όταν ετάφη, η σορός του καλύφθηκε με ένα σάβανο αποκλειστικά από το φυτό της κάνναβης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Χόνγκέν Τζιανγκ του Πανεπιστημίου της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βοτανικής “Economic Botany”, δήλωσαν ότι συνεχίζουν στο εν λόγω αρχαίο νεκροταφείο να αναζητούν άλλα ίχνη πρώιμης χρήσης της κάνναβης (από την οποία προέρχεται η μαριχουάνα και το χασίς).

Οι άνθρωποι, σε διάφορα μέρη της Γης, χρησιμοποιούσαν από παλιά το φυτό αυτό με τις ψυχοδραστικές ιδιότητες για να φτιάχνουν ρούχα και σκοινιά, ως τροφή, ως φάρμακο και ασφαλώς για λόγους ψυχαγωγικούς και πρόκλησης ευφορίας.

Φαίνεται πως οι αρχαίοι Κινέζοι -και ευρύτερα οι πληθυσμοί στην προϊστορική κεντρική Ευρασία- το χρησιμοποιούσαν επίσης στο πλαίσιο των ταφικών εθίμων τους. Στο παρελθόν είχαν βρεθεί σπόροι ή φύλλα κάνναβης σε τάφους, αλλά όχι ολόκληρο σάβανο.

Η ανακάλυψη του νεκρού με την κάνναβη έγινε σε μια όαση στην έρημο, η οποία βρισκόταν πάνω στο «δρόμο του μεταξιού», που συνέδεε την Κίνα με τη Δύση. Τα φυτά της κάνναβης, μήκους περίπου ενός μέτρου, κάλυπταν τη σορό από τη λεκάνη έως το πρόσωπο. Εκτιμάται ότι ο νεκρός ανήκε στον πολιτισμό Σουμπεϊξί, γνωστό και ως «βασίλειο Γκουσί», που υπήρχε πριν από 2.000 έως 3.000 χρόνια στη ΒΔ Κίνα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις