Να τερματίσει «το συντομότερο δυνατόν» την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα καλεί την Τουρκία ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, ενώ η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση και την παράτασή της για τρεις μήνες ακόμη.

Ο επίτροπος Μούιζνιεκς «επιμένει ότι είναι επείγον να υπάρξει επιστροφή στις φυσιολογικές διαδικασίες και εγγυήσεις και να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», σε μια ανακοίνωσή του η οποία δημοσιοποιείται σήμερα Παρασκευή.

Ο Μούιζνιεκς «καταγράφει με απογοήτευση» την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες και τονίζει ότι ελπίζει η διάρκειά της να «μπορέσει να μειωθεί».

Χωρίς να αμφισβητεί την απόφαση της Άγκυρας να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και άρα να αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων που δημιούργησε η απόπειρα πραξικοπήματος, ο Μούιζνιεκς σημειώνει ότι οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν στην Τουρκία μετά την Ιούλιο έδωσαν «σχεδόν απεριόριστη διακριτική ευχέρεια στις διοικητικές αρχές και στην κυβέρνηση» να επιβάλουν μέτρα και προειδοποιεί ότι αυτού του είδους οι εξουσίες γεννούν πάντα «έναν ορισμένο βαθμό αυθαιρεσίας».

Ο Μούιζνιεκς ανησυχεί ιδιαίτερα για την δυνατότητα προφυλάκισης οποιουδήποτε προσώπου για 30 ημέρες και κρίνει «ιδιαίτερα επείγον να τερματιστεί αμέσως το κλείσιμο, βάσει μιας απλής διοικητικής απόφασης, εφημερίδων, τηλεοπτικών δικτύων, ενώσεων ή επιχειρήσεων και την υπαγωγή των πόρων τους στο δημόσιο ταμείο».

Κατήγγειλε επίσης τον μαζικό και αδιάκριτο χαρακτήρα των διώξεων που έχουν κινηθεί εναντίον προσώπων που βαρύνουν υποψίες ότι πρόσκεινται στο κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η τουρκική κυβέρνηση ότι υπήρξε ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

Στην ανακοίνωσή του, ο Μούιζνιεκς υπενθυμίζει ακόμη ότι ορισμένες από τις αρχές οι οποίες διατυπώνονται στην ΕΣΔΑ δεν είναι δυνατόν να αναστέλλονται διότι είναι απαράγραπτες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως είναι το δικαίωμα στη ζωή και η απαγόρευση των βασανιστηρίων.

Την 3η Οκτωβρίου η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα ότι επωφελείται από την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε για να φιμώσει ή να απαλλαγεί από τους επικριτές του.

Μετά την 15η Ιουλίου οι τουρκικές αρχές εξαπέλυσαν διωγμούς δίχως προηγούμενο που δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν τομέα της κοινωνίας – από την εκπαίδευση και τον Τύπο ως τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις