Ο πατέρας της νεαρής Πακιστανής σταρ των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης Καντίλ Μπαλόχ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγχωρέσει το γιο του, ο οποίος σκότωσε την αδελφή του “για λόγους τιμής”, οδηγώντας την κυβέρνηση να ψηφίσει έναν νόμο με τον οποίο επιβάλλονται ακόμη σκληρότερες ποινές στους δράστες τέτοιων εγκλημάτων.

Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο του Πακιστάν υπερψήφισε τον νόμο που αφαιρεί από τον δικαστή τη δυνατότητα να αναιρέσει την ποινή του δράστη αν οι συγγενείς του θύματος – που συχνά είναι συνεργοί στο έγκλημα – τον συγχωρέσουν.

Κάθε χρόνο στο Πακιστάν δολοφονούνται εκατοντάδες γυναίκες με το πρόσχημα ότι αμαύρωσαν την τιμή της οικογένειας. Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαιρέτισαν τον νέο νόμο, κάνοντας λόγο για πρόοδο.

“Δεν θα υπάρξει συγχώρεση από την πλευρά μας”, είπε ο πατέρας της Καντίλ, ο Μουχάμαντ Αζέε, ζητώντας να τιμωρηθούν “το συντομότερο δυνατόν” ο γιος του και οι τρεις συνεργοί του. “Θα έπρεπε να καταδικαστούν σε ισόβια ή σε θάνατο, τότε θα ήμουν ικανοποιημένος”, πρόσθεσε.

Οι γονείς της Καντίλ δεν γνώριζαν την αλλαγή του νόμου, που ψηφίστηκε μόλις τρεις μήνες μετά τη δολοφονία της κόρης τους. Το “έγκλημα” της νεαρής κοπέλας ήταν ότι είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο ελαφρώς προκλητικά βίντεο.

Ο αδελφός της, ο Ουάσιμ, δεν περίμενε ότι η πράξη του θα είχε τέτοιον αντίκτυπο στο Πακιστάν και στο εξωτερικό, εξήγησε η μητέρα του, η Ανουάρ Μάι. Πίστευε ότι πολιτική αγωγή στη δίκη θα ήταν μόνο οι δυο γονείς του και, εφόσον τον συγχωρούσαν, θα γλίτωνε την τιμωρία. Νόμιζε ότι θα τον φυλάκιζαν για δυο-τρεις μήνες και μετά θα τον άφηναν ελεύθερο. “Δεν καταλάβαινε ότι η υπόθεση είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις”, είπε η Μάι.

Νομικοί που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο υπογράμμισαν ότι, παρά την ψήφιση του νέου νόμου, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά ώστε να τιμωρούνται συστηματικά τα εγκλήματα τιμής. “Αν οι βουλευτές ήθελαν να επιβάλουν τα ισόβια για τα εγκλήματα αυτά, θα αρκούσε να το διατυπώσουν με σαφήνεια”, είπε ο ποινικολόγος Ανίς Τζιλάνι.

“Πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα. Και για αυτό θα χρειαστεί να προβληθούν από τα μέσα ενημέρωσης κάποιες δίκες” ώστε ο κόσμος να μην βλέπει με θετικό μάτι αυτά τα εγκλήματα που συνδέονται με τον μισογυνισμό και την πατριαρχική κοινωνία, εξήγησε η καθηγήτρια ποινικού δικαίου Αμπίρα Άσφακ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις