Ομαδικός φόνος ζευγαριού για "λόγους τιμής"

Ομαδικός φόνος ζευγαριού για "λόγους τιμής"
Η πακιστανική αστυνομία συνέλαβε έξι άνδρες με την κατηγορία ότι διέταξαν την εκτέλεση και σκότωσαν ένα ζευγάρι για να ξεπλύνουν την "τιμή της οικογένειας", λίγες μόλις ημέρες αφότου ο νόμος που τιμωρεί τέτοιου είδους εγκλήματα έγινε πιο αυστηρός.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές τα θύματα, ο Ασμάτ και η Ιρφάνα, παντρεύτηκαν πέρσι και εγκαταστάθηκαν στο ανατολικό Καράτσι. Η Ιρφάνα είχε εγκαταλείψει τον πρώτο σύζυγό της με τον οποίο έμενε στις δυτικές συνοικίες αυτής της μεγαλούπολης.

Ένα τζιργκά, δηλαδή ένα "συμβούλιο της φυλής" στο οποίο μετείχαν ο πρώην σύζυγος και μέλη της οικογένειάς του, συγκλήθηκε πριν από λίγες ημέρες για να συζητήσει την υπόθεση. Ενεργώντας εκτός κάθε νομικού πλαισίου, το ψευδο-δικαστήριο καταδίκασε το ζευγάρι σε θάνατο.

Ο Ασμάτ και η Ιρφάνα στραγγαλίστηκαν και κατόπιν ενταφιάστηκαν σε ένα κοιμητήριο από τα μέλη του τζιργκά, ανέφερε ο αξιωματικός Τζαβέντ Άκμπαρ.

Περίπου χίλιες Πακιστανές δολοφονούνται κάθε χρόνο στο Πακιστάν από συγγενείς τους με το πρόσχημα ότι προσέβαλαν την τιμή της οικογένειας. Οι φόνοι αυτοί σπανίως ερευνούνταν καθώς ο νόμος επέτρεπε στην οικογένεια να "συγχωρέσει" τον δράστη, ο οποίος έμενε ατιμώρητος.

Όμως στις αρχές του μήνα η πακιστανική κυβέρνηση υιοθέτησε έναν νέο νόμο που επιβάλλει αυστηρότερες ποινές για τη διάπραξη εγκλημάτων "τιμής". Ωστόσο, αφήνει και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γλιτώνουν οι δράστες.