Το κύριο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας κατήγγειλε τη σύλληψη των ηγετών του και πολλών βουλευτών του εκτιμώντας πως σηματοδοτεί «το τέλος της δημοκρατίας» στη χώρα.

«Την περασμένη νύκτα, ο διωγμός τον οποίο διεξάγει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του κόμματός μας έφθασε σε νέα ύψη με τη σύλληψη των συμπροέδρων μας Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), προσθέτοντας πως «αυτό σηματοδοτεί το τέλος της δημοκρατίας στην Τουρκία».

Εξάλλου, τουρκικό δικαστήριο προφυλάκισε την Παρασκευή τον κούρδο βουλευτή Ιντρίς Μπαλουκέν εν αναμονή της δίκης του σε σχέση με μια έρευνα που σχετίζεται με την τρομοκρατία, δήλωσε εκπρόσωπος του HDP.

Ο Μπαλουκέν ήταν μεταξύ των ηγετών και των βουλευτών του κόμματος που επίσης συνελήφθησαν, όμως είναι ο πρώτος απ’ αυτούς που προφυλακίζεται επισήμως από το δικαστήριο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του HDP Αϊχάν Μπιλγκέν, δήλωσε πως οι συλλήψεις δεν έχουν οποιαδήποτε νομική βάση αλλά είναι καθαρά μια πολιτική επιχείρηση.

Πρόσθεσε πως οι συλλήψεις έχουν σκοπό να επιτύχουν αυτό που το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να κάνει στις κάλπες σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις πέρυσι, όταν το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξασφάλισε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια ψήφους.

Σημείωσε, μάλιστα, πως το HDP, το οποίο έχει κουρδικές ρίζες και είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, θα επιδείξει “δημοκρατική αντίδραση” στις συλλήψεις, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή προσπάθεια να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος.

Οι δηλώσεις του έγιναν λίγες ώρες αφότου οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.