Ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας που επιδιώκει την επανεκλογή του, υποστήριξε ότι οι μαθητές που δεν τρώνε χοιρινό –ουσιαστικά δηλαδή τα παιδιά μουσουλμανικών ή εβραϊκών οικογενειών– θα πρέπει να παραγγέλνουν διπλή μερίδα πατάτες όταν το γεύμα που προτείνει η καντίνα του σχολείου τους περιέχει ζαμπόν.

Ο Σαρκοζί, που στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα της κεντροδεξιάς έρχεται δεύτερος πίσω από τον Αλέν Ζιπέ, προσπαθεί να εμφανιστεί ως “η φωνή της σιωπηλής πλειοψηφίας”.

Δύο εβδομάδες πριν από τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, ο πρώην πρόεδρος (2007-2012) συμμετείχε σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο προπύργιό του, το Νεϊγί, στα δυτικά του Παρισιού.

“Αν η οικογένεια ενός μικρού δεν τρώει χοιρινό και στο μενού της (σχολικής) καντίνας περιλαμβάνονται ζαμπόν και πατατάκια, τότε (ο μαθητής) παραλείπει το ζαμπόν και τρώει διπλή μερίδα πατάτες. Σε μια δημοκρατία ισχύει ο ίδιος κανόνας και το ίδιο μενού για όλους”, είπε.

Η Γαλλία, με πληθυσμό 65 εκατομμυρίων, φιλοξενεί τις μεγαλύτερες κοινότητες Εβραίων και μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Ζιπέ είναι σε θέση να κερδίσει ότι μόνο το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αλλά και τις προεδρικές εκλογές, απέναντι στη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου.

Η προτροπή του Σαρκοζί στους μαθητές να φάνε πατάτες θυμίζει μια ρήση που αποδίδεται συχνά –και μάλλον λανθασμένα– στη Μαρία Αντουανέτα: Ο αστικός μύθος λέει ότι όταν την ενημέρωσαν ότι ο λαός δεν έχει ψωμί να φάει, η βασίλισσα απάντησε “Ας φάνε παντεσπάνι“.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις