Σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, όταν θα συζητηθούν και θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, παραπέμπει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, την οριστικοποίηση του χάρτη για το εδαφικό.

Σε μήνυμα για την 33η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» (ΤΔΒΚ), την οποία αναγνωρίζει από την διεθνή κοινότητα μόνο η Τουρκία, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει ότι η πενταμερής θα είναι τύπου Μπούργκενστοκ, όπου το 2004 κατατέθηκε το σχέδιο Ανάν. Στην διάρκειά της, τόσο ο χάρτης όσο και τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, θα λάβουν την τελική μορφή τους, δήλωσε.

Σε περίπτωση σύγκλισης επί των κριτηρίων για το εδαφικό, προσθέτει ο Μουσταφά Ακιντζί, οι δύο πλευρές θα ετοιμάσουν τους δικούς τους χάρτες και θα καθορίσουν ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη, υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι «οι εγγυήσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες του 2016 και όχι να καταργηθούν».

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς εκ περιτροπής προεδρία, δεν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού.

Εξάλλου, μιλώντας σε βουλευτές του ΑΚΡ, δήλωσε ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπαναχωρήσει από τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση και συνεχίσει να ζητά το ανέφικτο, η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει τον δικό της δρόμο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις