Ιστορικές εξελίξεις διαφαίνονται για το Κυπριακό, καθώς στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας οι δύο πλευρές Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή, βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, για το εδαφικό. Σύμφωνα με τον “Πολίτη” της Κύπρου, “οι δύο πλευρές έφθασαν σε ακτίνα συμφωνίας”.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως Αναστασιάδης και Ακιντζί αναμένεται εντός της ημέρας να καταλήξουν στο θέμα του εδάφους και την ίδια στιγμή να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για την πολυμερή διάσκεψη.

Στο εδαφικό “μετά από έντονη διαπραγμάτευση, η οποία ξεκίνησε από το 32% που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί έβαλαν στο τραπέζι το τελευταίο ποσοστό που θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχτούν. Ο κ. Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%. Η απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά σε ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν (28,7%)”.

Ο χάρτης που δημοσιεύει ο Πολίτης

Στο μεταξύ, με καθυστέρηση σχεδόν μιας ώρας ξεκίνησε στο Μοντ Πελεράν η συνάντηση των δύο ηγετών. Σύμφωνα με πηγή της ελληνοκυπριακής πλευράς, η συνάντηση ξεκινά με συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού, με στόχο να υπάρξει κατάληξη επί αυτών, αποτύπωσή τους σε χάρτη και καθορισμός ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη.

Η καθυστέρηση της έναρξης της συνάντησης οφείλεται σε εσωτερική σύσκεψη της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών, της οποίας είχαν προηγηθεί χωριστές συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο ‘Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε, πρώτα με τον κ. Ακιντζί και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο κ. ‘Ειντε, η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις