Πνευματικές εμπειρίες όπως... (-) και τζόγος

Πνευματικές εμπειρίες όπως... (-) και τζόγος
Οι θρησκευτικές και γενικότερα οι πνευματικές εμπειρίες ενεργοποιούν τα ίδια εγκεφαλικά κυκλώματα ανταμοιβής-απόλαυσης με την αγάπη, το (-), τα εθιστικά ναρκωτικά, τη μουσική και τον...τζόγο.

Αυτό διαπίστωσε μια νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον νευροακτινολόγο Τζεφ 'Αντερσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό κοινωνικής νευροεπιστήμης "Social Neuroscience".

Οι ερευνητές εξέτασαν με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI) τους εγκεφάλους 19 πιστών Μορμόνων και πρώην ιεραποστόλων, οι οποίοι παραδοσιακά ισχυρίζονται ότι «νιώθουν το Πνεύμα» μέσα τους. Η εξέταση έγινε σε διάφορες φάσεις: ηρεμίας, οπτικοακουστικών προβολών θρησκευτικού περιεχομένου, ανάγνωσης ιερών βιβλίων κ.α.

Όπως διαπιστώθηκε, τα ισχυρά θρησκευτικά-πνευματικά αισθήματα ενεργοποιούν κατ' εξοχήν τον επικλινή πυρήνα, μια ζωτική περιοχή του εγκεφάλου στο κύκλωμα επεξεργασίας των ανταμοιβών και απολαύσεων. Επίσης, εκτός αυτό το κύκλωμα, ενεργοποιείται ο έσω προμετωπιαίος φλοιός, μια πολύπλοκη εγκεφαλική περιοχή που, μεταξύ άλλων, εμπλέκεται στις αξιολογικές και ηθικές κρίσεις.

«Μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε πώς συμμετέχει ο εγκέφαλος σε εμπειρίες, τις οποίες οι πιστοί ερμηνεύουν ως πνευματικές, θρησκευτικές ή υπερβατικές. Τα τελευταία χρόνια, οι νέες τεχνολογίες απεικόνισης του εγκεφάλου έχουν ωριμάσει με τρόπους που μας επιτρέπουν να θέτουμε ερωτήματα, τα οποία αιωρούνται εδώ και χιλιετίες», δήλωσε ο δρ 'Αντερσον.