Εμπλοκή μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στην Νότια Θάλασσα της Κίνας, όπου – κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί – κινεζικό πολεμικό πλοίο δέσμευσε ένα υποβρύχιο μη επανδρωμένο σκάφος που ανήκει στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την απελευθέρωσή του.
Πρόκειται για ένα σπάνιο περιστατικό, το οποίο συνέβη στις 15 Δεκεμβρίου.
Το σκάφος των ΗΠΑ κατελήφθη ενώ ένα αμερικανικό ωκεανογραφικό επρόκειτο να το “παραλάβει”.
Την Πέμπτη ο αμερικανικός στόλος του Ειρηνικού ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις κινεζικές δυνάμεις, στην περίπτωση που η Κίνα συνεχίσει να εγείρει “υπερβολικές αξιώσεις”, όσον αφορά τα χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, το μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος χρησιμοποιείτο για μετρήσεις της αλατότητας και της θερμοκρασίας του νερού.

Κατά την ίδια πηγή, το σκάφος χειρίζονταν πολίτες, παρότι ανήκει στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η αλατότητα και η θερμοκρασία του νερού είναι κρίσιμοι παράγοντες όσον αφορά τη μετάδοση του ήχου κάτω από την επιφάνεια του νερού, κάτι κρίσιμο από στρατιωτική άποψη.

Η ακριβής γνώση τους είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των σόναρ και προκειμένου οι κυβερνήτες των υποβρυχίων να είναι σε θέση να μειώνουν τον θόρυβο όταν κινούνται.

Η κυριαρχία σε μεγάλα τμήματα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας αμφισβητείται από γειτονικές χώρες (Κίνα, Φιλιππίνες, Βιετνάμ κ.α.).

Το Πεκίνο έχει εξοπλίσει με στρατιωτικά μέσα μια σειρά νησίδων στο πλαίσιο της διένεξης και οι Αμερικανοί διεξάγουν συχνά περιπολίες στα ανοικτά των κινεζικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στο όνομα της προάσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε αυτή την περιοχή από την οποία περνούν στρατηγικής σημασίας ναυτικές οδοί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις