Εκδόθηκε στη Γερμανία ο "δολοφόνος με το λέιζερ"

Εκδόθηκε στη Γερμανία ο "δολοφόνος με το λέιζερ"
Η δικαιοσύνη της Σουηδίας γνωστοποίησε ότι προχώρησε στην έκδοση στη Γερμανία ενός από τους πιο γνωστούς καταδικασμένους δολοφόνους στη χώρα, ο οποίος είχε σκοτώσει έναν μετανάστη και είχε αποπειραθεί να διαπράξει πολλές ακόμη ξενοφοβικές δολοφονίες.

Ένας εισαγγελέας που είχε αναλάβει την υπόθεση, ο Κρίστερ Πέτερσον, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Γιον Αουσόνιους, 63 ετών, παραδόθηκε στις γερμανικές αρχές τις τελευταίες ημέρες της περασμένης χρονιάς. «Έδωσε την έγκρισή του για να μεταχθεί στη Γερμανία», διευκρίνισε ο ίδιος.

Στη Γερμανία ο Αουσόνιους θεωρείται εδώ και είκοσι χρόνια ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της Μπλάνκας Ζμίγκροντ, 68 ετών, τον Φεβρουάριο του 1992. Το θύμα δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Οι γερμανοί αστυνομικοί θεωρούν πως το γεγονός ότι η γυναίκα ήταν Εβραία μπορεί να εξηγεί τη δολοφονία της, αφότου ξανάρχισαν την έρευνα στο πλαίσιο μιας αξιολόγησης δολοφονιών που μπορεί να είχαν ρατσιστικά ή αντισημιτικά κίνητρα. Όμως δεν είναι απόλυτα βέβαιοι.

Ο Αουσόνιους είχε υποστηρίξει πως το θύμα του είχε κλέψει μια ηλεκτρονική ατζέντα στο βεστιάριο του εστιατορίου στο οποίο εργαζόταν, κι όπου ο άνδρας είχε δειπνήσει μερικές ημέρες νωρίτερα.

Όμως αρνείται πάντοτε πως διέπραξε τη δολοφονία της και δήλωσε στην εφημερίδα Aftonbladet πως θα αποδείξει την αθωότητά του. «Δεν έχω καμιά αντίρρηση να με στείλουν (στη Γερμανία), πιστεύω ότι θα αθωωθώ», εξήγησε.

Ο Αουσόνιους εκτίει ποινή φυλάκισης στη Σουηδία μετά τη σύλληψή του τον Ιούνιο του 1992, που τερμάτισε τα δολοφονικά σχέδιά του εναντίον μεταναστών.

Από τον Αύγουστο του 1991 μέχρι τον Ιανουάριο του 1992 στην περιοχή της Στοκχόλμης, ο Γιον Αουσόνιους στοχοθέτησε 11 εξ αυτών, ορισμένους χρησιμοποιώντας ένα τουφέκι με σκόπευτρο λέιζερ, κάτι που οδήγησε στο να του δοθεί το προσωνύμιο "Lasermannen" («ο άνδρας με το λέιζερ»). Δολοφόνησε έναν Ιρανό και η σουηδική δικαιοσύνη τον καταδίκασε να εκτίσει ισόβια το 1995.

Ο Βόλφγκανγκ Αλεξάντερ Τσάουγκ, κατά το όνομα που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησής του, είχε γερμανίδα μητέρα και ελβετό πατέρα κι είχε μονομανία με την ταυτότητά του, απορρίπτοντας τις ξενικές του ρίζες. Χρησιμοποιούσε γαλάζιους φακούς επαφής και έβαφε τα μαλλιά του ξανθά με την ελπίδα ότι έτσι η εμφάνισή του θα γινόταν πιο «σουηδική».