Η Πορτογαλία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος αρχής γενομένης την Δευτέρα, μετά τον θάνατο σε ηλικία 92 ετών του πρώην Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μάριο Σοάρες, ενός αφοσιωμένου υπερμάχου της Ευρώπης, που άφησε το δικό του στίγμα στην πολιτική ιστορία της χώρας του για τουλάχιστον 4 δεκαετίες.

«Χάσαμε σήμερα εκείνον που τόσες πολλές φορές ήταν το πρόσωπο και η φωνή της ελευθερίας μας, για την οποία εκείνος πολεμούσε όλη του την ζωή» δήλωσε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα από το Νέο Δελχί, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης διάρκειας μίας εβδομάδας.

«Η απώλεια του Μάριο Σοάρες, είναι το να χάνουμε κάποιο πρόσωπο αναντικατάστατο στην πρόσφατη Ιστορία μας» συμπλήρωσε ο Αντόνιο Κόστα, διατυπώνοντας την θλίψη του καθώς δεν θα μπορέσει να παραστεί στην κηδεία με τιμές αρχηγού Κράτους, την ημερομηνία της οποίας δεν διευκρίνισε.

Ο Μάριο Σοάρες, που θεωρείται ο πατέρας της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία, απεβίωσε το απόγευμα του Σαββάτου στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στη Λισαβόνα όπου νοσηλευόταν από τις 13η Δεκεμβρίου ενώ είχε παρουσιάσει «ενδείξεις καθολικής επιδείνωσης της υγείας του».

Ο θάνατός του προκάλεσε έντονα συναισθήματα στην χώρα και η σημαία κυματίζει πλέον μεσίστια στο Κοινοβούλιο στη Λισαβόνα.

«Ήταν ένας μαχητής της ελευθερίας» και η Πορτογαλία πρέπει να πασχίσει προκειμένου «να παραμείνει αθάνατη η κληρονομιά του» σχολίασε, συγκινημένος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

«Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα για όλους τους Πορτογάλους. Ήταν ένας από τους θεμελιωτές του δημοκρατικού πολιτεύματος με το οποίο εμείς ζούμε σήμερα» υπογράμμισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πέδρο Πάσους Κοέλιου.

Ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, υπουργός Εξωτερικών, δύο φορές πρωθυπουργός, πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1986 έως το 1996, κατόπιν ευρωβουλευτής, ο Μάριο Σοάρες αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία.

«Ποτέ μου δεν θεώρησαν ότι είμαι ιδιαίτερος. Είμαι ένα κανονικό πρόσωπο» είχε ο ίδιος δηλώσει σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2015 ο Μάριο Σοάρες, ένας δικηγόρος που εισήλθε πολύ νωρίς στην πολιτική για να αντιταχθεί στην δικτατορία του Αντόνιο Ολιβέιρα Σαλαζάρ.

Παρών στην πολιτική σκηνή της χώρας του έως προχωρημένη ηλικία, καταδίκασε με δριμύτητα την πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση το διάστημα 2011- 2014.

Αρχιτέκτονας της ένταξης της Πορτογαλίας στην ΕΕ το 1986, κατήγγειλε 25 χρόνια αργότερα την απουσία αλληλεγγύης των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, που σύμφωνα με τον ίδιο «ξέχασαν το σχέδιο των ιδρυτών πατέρων» κι επέτρεψαν να τους καθοδηγήσει ένας «σκληρός καπιταλισμός».

Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν τον Σεπτέμβριο με αφορμή μια τελετή προς τιμή της συζύγου του, της φιλανθρώπου Μαρία Μπαρόζο. Παντρεύτηκαν το 1949, έκαναν δύο παιδιά.

Ο ρόλος του ήταν ιδιαίτερα σημαντικός την επομένη της Επανάστασης των Γαρυφάλων του 1974, ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που έβαλε τέλος στη δικτατορία 48 ετών και σε αποικιακούς πολέμους 13 ετών.

Ο Αντόνιο Σοάρες κέρδισε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές που διοργανώθηκαν στην Πορτογαλία.


Ολάντ: Η Γαλλία χάνει έναν παντοτινό φίλο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι με τον θάνατο του πρώην προέδρου της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες, «η δημοκρατία στην Πορτογαλία χάνει έναν από τους ήρωές της, η Ευρώπη, έναν από τους μεγάλους της ηγέτες και η Γαλλία, έναν παντοτινό φίλο».

Επισημαίνοντας ότι «η μάχη για την ελευθερία και την δικαιοσύνη καθοδηγούσε την ζωή του» ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους τόνισε ότι ο Μάριο Σοάρες που διέμεινε στη Γαλλία κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Σαλαζάρ «είχε την τόλμη να υπερασπιστεί το κοινωνικό ιδεώδες του υπό συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες».

«Το όνομά του θα είναι για πάντα συνδεδεμένο με την Επανάσταση των Γαρυφάλλων, όπως επίσης με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» συμπλήρωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε ένα δελτίο Τύπου.

Καθώς διετέλεσε πρωθυπουργός δύο φορές τις δεκαετίες 1970 και 1980, ο Μάριο Σοάρες «επέτρεψε στην Πορτογαλία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1986».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας για 6 χρόνια, «ενσάρκωνε μαζί με τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Χέλμουτ Κολ τη μεγάλη δυναμική της Ευρώπης» σύμφωνα με τον απερχόμενο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

«Η διαδρομή του, οι αγώνες του, η προσωπική του σχέση με την χώρα μας μας υπενθυμίζει το βάθος των δεσμών που ενώνουν τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Εξ ονόματος όλων των Γάλλων, αποστέλλω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του, στους συγγενείς του, όπως επίσης στον πορτογαλικό λαό…» κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

Παυλόπουλος: Εμβληματική προσωπικότητα

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες.

Στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα ο κ. Παυλόπουλος εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο του Σοάρες ο οποίος «υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα, ένας πολιτικός που άφησε την κληρονομιά του τόσο στην Πορτογαλία όσο και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Υπήρξε αληθινός Ευρωπαίος, ο οποίος κατανοούσε ότι το πεπρωμένο της χώρας του συνδεόταν άρρηκτα με την Ευρώπη».

«Ο εκλιπών» αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος «διακρίθηκε για την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα, τη μετριοπάθεια και το αίσθημα ευθύνης, ιδιότητες που τον συνόδευσαν καθ’ όλη την μακρόχρονη πολιτική του διαδρομή.

Απευθύνω σ’ εσάς, κύριε Πρόεδρε, στην οικογένεια του εκλιπόντος και στον φίλο Λαό της Πορτογαλίας θερμά συλλυπητήρια και ειλικρινή αισθήματα συμπάθειας».

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη θρηνεί

Με μία ανάρτηση στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του Μάριο Σοάρες.

«Η Ευρώπη θρηνεί την απώλεια του Μάριο Σοάρες. Ο Πορτογάλος “πατέρας της Δημοκρατίας” θα μας δείχνει το δρόμο για την Ευρώπη των αξιών», ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις