Κύμα κακοκαιρίας, το οποίο συνοδεύεται από ισχυρές καταιγίδες, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο γυναικών στην Ευρώπη, στην Αλβανία και στη Γαλλία, όπου περισσότερα από 330.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης.

Στην Αλβανία, μία γυναίκα 61 ετών βρέθηκε νεκρή μπροστά από το σπίτι της, στους Αγίους Σαράντα, στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο απολογισμός ανέρχεται πλέον στους οκτώ θανάτους στη χώρα αυτή από το Σάββατο.

Συνολικά οι πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 60 ανθρώπων από το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Η Γαλλία πλήττεται από το βράδυ από μια «εξαιρετικά ισχυρή χειμερινή καταιγίδα», την Εγκόν, που προκάλεσε τον θάνατο μιας γυναίκας 43 ετών, η οποία έχασε τη ζωή της σήμερα το πρωί από πτώση δέντρου που ξεριζώθηκε από τον άνεμο στον κήπο του σπιτιού της στο Σεντ-Ζανέτ (Αλπ-Μαριτίμ).

«Το κυπαρίσσι έπεσε πάνω της την ώρα που ετοιμαζόταν να μεταφέρει τα παιδιά της στο σχολείο. Πέθανε ακαριαία», ανέφερε η χωροφυλακή.

Στο αποκορύφωμα της καταιγίδας, περίπου 330.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό, ανέφερε ο διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού στη Γαλλία, Enedis.

Ένα τρένο Thalys εγκλωβίστηκε για πολλές ώρες στη Σομ (βόρεια Γαλλία), ενώ οι ισχυροί άνεμοι κατέστησαν αναγκαία την απομάκρυνση περισσότερων από χιλίων ανθρώπων.

Στη Βρετανία, μεγάλα κύματα και πλημμύρες οδήγησαν την υπηρεσία περιβάλλοντος να εκδώσει δώδεκα σήματα «συναγερμού» προειδοποιώντας για μεγάλο κίνδυνο πλημμυρών.

Περίπου εκατό στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην παραθαλάσσια πόλη Σκέγκνες (ανατολική Αγγλία) προκειμένου να βοηθήσουν τον πληθυσμό και να οργανώσουν την ενδεχόμενη απομάκρυνση 3.000 κατοίκων.

«Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία των ανθρώπων, των κατοικιών και των επιχειρήσεων», δήλωσε η Τερέζα Κόφεϊ, υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδια για θέματα γεωργίας.

«Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε στρατιώτες επί του πεδίου οι οποίοι συμβάλλουν στην προειδοποίηση και την απομάκρυνση των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Στη Γερμανία, η καταιγίδα Έγκον προκάλεσε υλικές ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας, η οποία αναμένει σήμερα ισχυρές χιονοπτώσεις – το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει έως τα 30 εκατοστά – στο κέντρο και στα δυτικά, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στο Βέλγιο, πολλές χιλιάδες νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό στη διάρκεια στη χθεσινής νύχτας, κυρίως στην περιοχή Ναμίρ. Τροχαία δυστυχήματα σημειώθηκαν γύρω από τις Βρυξέλλες εξαιτίας του χιονιού, που προκαλεί επίσης μποτιλιαρίσματα.

Στην Ολλανδία, οι διοικήσεις των παραθαλάσσιων περιοχών έχουν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα επίπεδα νερού που προκάλεσε η καταιγίδα και η βροχή των τελευταίων ημερών.

Τα φράγματα έχουν κλείσει σε πολλές περιοχές στα παράλια. Είναι επίσης πιθανό να κλείσει και το Μαεσλαντκέρινγκ, το μεγάλο φράγμα στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Στο Άμστερνταμ και στα περίχωρά του, αντλίες έχουν τεθεί σε λειτουργία προκειμένου να πέσει το επίπεδο του νερού στις αποξηρανθείσες εκτάσεις, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Στην Ελβετία, ισχυρή καταιγίδα έπληξε τη χώρα στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, πριν από την άφιξη του χιονιού, που αναμένεται το Σαββατοκύριακο, ενώ οι πλημμύρες προκάλεσαν προβλήματα νωρίς σήμερα το πρωί στην κυκλοφορία των τρένων σε πολλές γραμμές στο βόρειο τμήμα της χώρας, από την πλευρά της Βασιλείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις