Στη στρατηγική του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του στον ευρωπαϊκό Τύπο, αναφέρεται με συνέντευξη στην εφημερίδα Corriere della Sera o Τζούλιο Τρεμόντι, πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Γνωστός οικονομολόγος, ο Τρεμόντι είναι ο μόνος Ιταλός ο οποίος κλήθηκε να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου.
«Πρόκειται για τέλος εποχής. Για το τέλος της ουτοπίας της παγκοσμιοποίησης. Έστω και με πιο μαλακό τρόπο, η ημερομηνία αυτή εμπεριέχει μια σημασία που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της πτώσης του κομουνισμού», δήλωσε ο Τρεμόντι αναφερόμενος στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον Ιταλό πρώην υπουργό Οικονομικών, αυτή η ουτοπία της παγκοσμιοποίησης «προέβλεπε και την εξαγωγή της Δημοκρατίας σαν να ήταν σάντουϊτς κάποιου φαστφουντάδικου», διότι «δεν αφορούσε μόνο τις οικονομικές διαδικασίες, αλλά και εκείνες της πολιτικής, και οι ιερείς της την τιμούσαν σαν να επρόκειτο για θρησκεία».
Σε ό,τι αφορά την δράση του Τραμπ, ο Τρεμόντι προβλέπει ότι «δεν θα αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά της οικονομικής παγκοσμιοποίησης προς όφελος του προστατευτισμού, αλλά θα υιοθετήσει τελωνειακούς δασμούς και θα ασχοληθεί με την διατήρηση των εμπορικών συμφωνιών». 
Σχετικά με την μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας «Obamacare», θεωρεί πως ο νέος ρεπουμπλικανός πρόεδρος «δε θα καταργήσει εντελώς την μεταρρύθμιση αυτή, αλλά θα την αλλάξει με ουσιαστικό τρόπο».
Τέλος, όσον αφορά τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη, πιστεύει ότι «θα ευνοήσει τις διμερείς συμφωνίες με τις χώρες μέλη της Ένωσης», κάτι που θα μπορούσε να ευνοήσει και τις εξαγωγές ιταλικών προϊόντων
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις