Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να αποκόψει το στρατιωτικό αεροδρόμιο από τις υπόλοιπες περιοχές που ελέγχει το συριακό καθεστώς στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό και μια ΜΚΟ.

Οι τζιχαντιστές μπόρεσαν να προελάσουν σήμερα, τρίτη ημέρα της ευρείας κλίμακας επίθεσης που εξαπέλυσαν εναντίον του τομέα, του τελευταίου που παραμένει εκτός του ελέγχου τους σε όλη την επαρχία Ντέιρ Εζόρ, που γειτονεύει με το Ιράκ κι είναι πλούσια σε κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου.

«Οι τρομοκράτες του Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) απέκοψαν την οδική σύνδεση ανάμεσα στις συνοικίες της Ντέιρ Εζόρ και το στρατιωτικό αεροδρόμιο», μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

Πηγή προσκείμενη στις συριακές ένοπλες δυνάμεις δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ΙΚ επιτέθηκε και κατέλαβε θέσεις του στρατού δυτικά του αεροδρομίου, κόβοντας έτσι τον δρόμο που συνδέει την πόλη και το αεροδρόμιο. «Μονάδες του στρατού διεξάγουν μια αντεπίθεση για να ανακαταληφθούν οι θέσεις που χάθηκαν», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το ΙΚ κατέλαβε το 2014 μεγάλα τμήματα της Ντέιρ Εζόρ και πολιορκεί από τον Ιανουάριο του 2015 τους τομείς που απομένουν υπό κυβερνητικό έλεγχο, στο δυτικό τμήμα της πόλης, όπου ακόμη ζουν 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτή η περιοχή έχει έκταση περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον γεωγράφο Φαμπρίς Μπαλάνς.

Το ΙΚ «σφίγγει τον κλοιό της πολιορκίας στις συνοικίες που ελέγχονται από το καθεστώς στο εσωτερικό της πόλης», σημείωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας πως οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται. Οι τζιχαντιστές κατάφεραν να «κόψουν στα δύο τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις