Η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Φράουκε Πέτρι κάλεσε να καταργηθεί το κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα της χώρας δικαίωμα του ασύλου και να αντικατασταθεί με το προνόμιο της κυβέρνησης να χορηγεί διεθνή προστασία στους αιτούντες άσυλο, που δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

«Τασσόμαστε υπέρ της αναθεώρησης του Άρθρου 16, παράγραφος Α, του Συντάγματος (που ορίζει) το νομικό πλαίσιο περί ασύλου και πιστεύουμε ότι πρέπει να αντικατασταθεί με την παραχώρηση του προνομίου στο κράτος» να χορηγεί διεθνή προστασία, τόνισε η Πέτρι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Ενώ οι πρόσφυγες πολέμου πρέπει να βοηθηθούν, πολλοί προσποιούνται τους πρόσφυγες, υποστήριξε η Πέτρι, η οποία πέρσι είχε προτείνει να δοθεί εξουσία στην αστυνομία να χρησιμοποιεί όπλα εναντίον παράτυπων μεταναστών.

Όπως πρόσθεσε η πρόεδρος του AfD, εκείνοι που συνέταξαν το Σύνταγμα αναφέρονταν σε «έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που η μεταπολεμική Γερμανία έπρεπε να δεχτεί στην επικράτεια της με βάση ένα αίσθημα ευθύνης από τις θηριωδίες του Β Παγκοσμίου Πολέμου».

«Αναμφίβολα η Γερμανία δεν έχει υποχρέωση να προσφέρει καταφύγιο σε έναν αριθμό αιτούντων άσυλο διπλάσιο από όσο προσφέρουν μαζί όλα τα άλλα κράτη–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το δικαίωμα στο άσυλο που ορίζεται στο Άρθρο 16, παράγραφος Α του Συντάγματος, θεωρείται θεμελιώδες και παρόμοια δικαιώματα δεν μπορούν να καταργηθούν. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει δηλώσει πως το θεμελιώδες δικαίωμα χορήγησης ασύλου για όσους διώκονται για πολιτικούς λόγους δεν μπορεί να καταργηθεί.

Νωρίτερα αυτό το μήνα οι συντηρητικοί της κυβέρνησης εξέτασαν το ενδεχόμενο για έναν πιο ευέλικτο στόχο για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που οι Γερμανοί πρέπει να δέχονται κάθε χρόνο ως έναν συμβιβασμό για τον τερματισμό της διαμάχης μεταξύ των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση για την μετανάστευση.

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Forsa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού Stern, καταδεικνύει ότι το ποσοστό του AfD ανέρχεται σε 12%, μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από αντίστοιχη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις