Με λιμό, υποσιτισμό και θάνατο απειλούνται 6,5 εκατομμύρια παιδιά στο Κέρας της Αφρικής, στις πάμφτωχες, άνυδρες περιοχές της Σομαλίας, της Αιθιοπίας και της Κένυας λόγω των αλλεπάλληλων περιόδων ανομβρίας, προειδοποίησε η οργάνωση Save the Children, καθώς και οι ανοιξιάτικες βροχές προβλέπεται ότι θα είναι λιγοστές.
Η συνεχιζόμενη ξηρασία έχει βυθίσει στην απόγνωση 15 εκατομμύρια ανθρώπους στις τρεις αυτές χώρες που χρειάζονται άμεσα βοήθεια. 
Τα ζώα τους πεθαίνουν και υπάρχει έλλειψη νερού, υπογραμμίζει η οργάνωση.
“Η κατάσταση για τα ήδη απελπισμένα παιδιά και τις οικογένειές τους στη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Κένυα θα χειροτερεύσει, εκθέτοντας εκατομμύρια στον κίνδυνο του λιμού, ακόμη και του θανάτου”, είπε ο Τζον Γκρέιαμ, ο επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης στην Αιθιοπία.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι στην επόμενη περίοδο των βροχών θα σημειωθούν βροχοπτώσεις κάτω από το μέσο όρο σε όλη την περιοχή. Περίπου 500.000 παιδιά ήδη υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό, κάτι που σημαίνει ότι κινδυνεύουν να πεθάνουν αν δεν υπάρξει κάποια άμεση παρέμβαση.
Δωρητές, πολιτικοί ηγέτες και ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθούν την Δευτέρα στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης που θα διεξαχθεί στην Αιθιοπία
Ο Γκουτέρες ήταν επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες το 2011, όταν ξέσπασε λιμός στη Σομαλία και 260.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της ξηρασίας, των συγκρούσεων και του γεγονότος ότι οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ απαγόρευαν την προώθηση επισιτιστικής βοήθειας στα εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχό τους.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν στις αρχές του μήνα ότι η Σομαλία, μια χώρα διαλυμένη μετά από δεκαετίες πολέμου, κινδυνεύει και πάλι με λιμό. 
Τουλάχιστον 5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή 4 στους 10 κατοίκους της, δεν έχουν επαρκές φαγητό. 
 
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις