Οι πακιστανικές αρχές αρνούνται να ανανεώσουν τις ταυτότητες των συγγενών του Σαχίλ Αφρίντι, του γιατρού που βοήθησε την Ουάσινγκτον να εντοπίσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν και παραμένει στη φυλακή εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια, όπως έγινε γνωστό από τον δικηγόρο του.

Ο γιατρός Αφρίντι είχε οργανώσει μια ψεύτικη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας C ως προκάλυμμα για να επιβεβαιώσει την παρουσία του Μπιν Λάντεν στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν. Ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου 2011 από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις μέσα στο σπίτι όπου ζούσε με την οικογένειά του στην πόλη αυτή.

Λίγες ημέρες μετά την επιδρομή των αμερικανικών δυνάμεων ο γιατρός συνελήφθη από τις πακιστανικές αρχές. Δικάστηκε κατηγορούμενος ότι διατηρούσε δεσμούς με εξτρεμιστές και καταδικάστηκε αρχικά σε κάθειρξη 33 ετών. Η ποινή του κατόπιν μειώθηκε στα 23 χρόνια.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Καμάρ Ναντίμ, οι αρχές αρνούνται να ανανεώσουν την ταυτότητα της συζύγου του Αφρίντι, που έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο. Επικαλούνται ως λόγο το γεγονός ότι και η ταυτότητα του γιατρού δεν ισχύει πλέον από το 2014. Χωρίς ταυτότητα παραμένουν και τα δύο παιδιά του ζεύγους.

“Γιατί τιμωρούν όλη την οικογένεια; Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη, είναι βαρβαρότητα”, σχολίασε ο Ναντίμ που σκοπεύει να προσφύγει στα δικαστήρια.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Πακιστάν δεν έχει σχολιάσει την υπόθεση.