Συλλήψεις για βομβιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες

Συλλήψεις για βομβιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες
Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας (Säpo) ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρία άτομα ως υπόπτους για τρεις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων ασύλου στις αρχές Ιανουαρίου και ενός βιβλιοπωλείου που θεωρείται ότι πρόσκειται στην αριστερά.

Οι τρεις ύποπτοι "είναι ή ήταν μέλη του Σκανδιναβικού Κινήματος Αντίστασης (Nordic Resistance Movement)", μιας νεοναζιστικής οργάνωσης, τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο Ματς Λιούνγκβιστ, ένας δικαστικός της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η υπόθεση αφορά την έκρηξη οχήματος στις 5 Ιανουαρίου έξω από ένα κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων ασύλου στο Γκέτεμποργκ. Ένας εργαζόμενος στην Υπηρεσία Μετανάστευσης τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση. Σύμφωνα με την Säpo, οι άλλες δύο επιθέσεις, που διαπράχθηκαν επίσης με οχήματα στο Γκέτεμποργκ, φέρονται επίσης να είχαν πολιτικά κίνητρα.

Στην επίθεση το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου στο βιβλιοπωλείο κανείς δεν τραυματίστηκε, ενώ στην επίθεση της 25ης Ιανουαρίου ο εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε δεν ενεργοποιήθηκε.

Οι τρεις βομβιστικές επιθέσεις "φέρονται να συνδέονται μεταξύ τους", τόνισε ο Λιούνγκβιστ.

Ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να εμπλέκεται και στις τρεις επιθέσεις, ανέφερε η αστυνομία και σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Göteborgs-Posten αποτελεί "ηγετικό στέλεχος" νεοναζιστικής οργάνωσης.

Οι δύο άλλοι κρατούμενοι κρίθηκαν ύποπτοι για εμπλοκή τους στην επίθεση της 25ης Ιανουαρίου και ένας από αυτούς και για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο τόνισαν οι αρχές, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Έπειτα από την επί σειρά ετών ιδιαίτερα φιλόξενη και γενναιόδωρη πολιτική της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, η Σουηδία αποφάσισε να επιβάλει ελέγχους στα σύνορα, θεσπίζοντας πολύ πιο αυστηρούς νόμους, καθώς υποδέχθηκε τον δίχως προηγούμενο αριθμό αιτούντων άσυλο, των 163.000.