Μια τεράστια διαφημιστική πινακίδα θα ταξιδέψει από την Πολωνία έως τη Βρετανία στο πλαίσιο μιας διαμαρτυρίας για την αναφορά γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί ως «πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Η πινακίδα θα μεταφερθεί από την πολωνική πόλη Βρότσλαβ μέσω της Γερμανίας και του Βελγίου έως το Κέμπριτζ, όπου θα ολοκληρώσει το ταξίδι της, όπως μετέδωσε το Polish Radio.

Στη μήκους 6 μέτρων πινακίδα φαίνεται μια γκρίζα φωτογραφία της εισόδου του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς- Μπίρκεναου, με δύο μαύρες ζωγραφιές που αναπαριστούν την κόμμωση και το μουστάκι του Αδόλφου Χίτλερ.

Η λεζάντα γράφει: «Τα στρατόπεδα θανάτου ήταν της ναζιστικής Γερμανίας- ZDF ζήτα συγγνώμη!».

Τον Δεκέμβριο πολωνικό δικαστήριο αποφάσισε ότι το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, το οποίο σε βίντεο που μετέδωσε για την προώθηση ενός ντοκιμαντέρ του αναφέρθηκε στα «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου», πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από έναν επιζώντα του στρατοπέδου Άουσβιτς.

Έκτοτε υπάρχει διαμάχη σχετικά με το αν το ZDF έχει συμμορφωθεί επαρκώς στη δικαστική απόφαση.

Η πινακίδα αναμένεται να κάνει μια στάση έξω από το κεντρικό κτίριο του ZDF στο Μάιντς της Γερμανίας.

«Η ιδέα της εκστρατείας μας είναι απλή», δήλωσε ο Νταβίντ Χάλμαν ένα μέλος της πολωνικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που δημιούργησε την πινακίδα αυτή. «Απαιτούμε την ιστορική αλήθεια, είμαστε αντίθετοι στη χρήση του όρου “πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης”, που χρησιμοποιείται συχνά στα δυτικά μέσα», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τη χρήση όρων που υπονοούν ότι υπήρχε πολωνική ευθύνη για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν από τους ναζί.

Πηγή: BBC