Με 52 ψήφους υπέρ και 47 κατά η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό του υπερσυντηρητικού γερουσιαστή της Αλαμπάμα Τζεφ Σέσιονς στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, με το μπλοκ των Ρεπουμπλικανών να εμφανίζεται ενωμένο απέναντι σε ένα πρόσωπο, πιστό συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, που θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από το επίμαχο αντιμεταναστευτικό διάταγμα, έναν «υπερασπιστή των διακρίσεων και της ξενοφοβίας», σύμφωνα με τους επικριτές του.

Η υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και κυρίως του δικαιώματος ψήφου των Μαύρων βρέθηκε στο επίκεντρο της έντονης συζήτησης στη Γερουσία σχετικά με τον διορισμό αυτόν, τον έκτο από τους δεκαπέντε της κυβέρνησης Τραμπ, κοινοβουλευτικής διαδικασίας που σημαδεύτηκε από την αφαίρεση του λόγου από την γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν, όταν άρχισε να διαβάζει την επιστολή της Κορέτα Σκοτ Κινγκ, της χήρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η οποία είχε καταγγείλει για ρατσισμό τον Τζεφ Σέσιονς εν όψει του διορισμού του ως δικαστή, διορισμός που τότε είχε ματαιωθεί.

«Δεν θα παραμείνω σιωπηλή απέναντι σε έναν άνθρωπο που προχώρησε σε ρατσιστικές δηλώσεις που δεν έχουν θέση στο δικαστικό μας σύστημα», είπε η Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι ο διορισμός του πρώην αυτού εισαγγελέα θα επιτρέψει την αποπολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης, έπειτα από τα οκτώ χρόνια της διακυβέρνησης Ομπάμα. «Είναι μία εξαιρετική είδηση για εκείνους που σέβονται το κράτος δικαίου», δήλωσε ο ατυχήσας υποψήφιος για το χρίσμα γερουσιαστής Τεντ Κρουζ.

Ο Τζεφ Σέσιονς θα έχει μεγάλη επιρροή στον Λευκό Οίκο. Ένας από τους πιστότερους συνεργάτες του, ο Στίβεν Μίλερ, είναι στενός σύμβουλος του Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι δεν θα επιδείξει ανεξαρτησία απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως στην υπόθεση της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Όμως, αλλαγή κατεύθυνσης αναμένεται και στους τομείς της μετανάστευσης, της οπλοκατοχής, της πολιτικής κατά των διακρίσεων.

Ανησυχίες εκφράζονται και στον χώρο της βιομηχανίας της πρόσφατα νομιμοποιημένης μαριχουάνας, αφού ο Σέσιονς ήταν σφοδρός πολέμιος της νομιμοποίησής της, της ελάφρυνσης των ποινών και κάποτε είχε ταχθεί υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής κατά των εμπόρων ναρκωτικών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις