Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε το Πακιστάν ότι επαναπατρίζει μαζικά Αφγανούς πρόσφυγες χρησιμοποιώντας βία και απειλές και καταγγέλλει τη «συνενοχή» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Καμπούλ.

Στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2016, σχεδόν 600.000 Αφγανοί, που ζούσαν κάποιες φορές επί δεκαετίες στο Πακιστάν, εστάλησαν πίσω στο Αφγανιστάν που εξακολουθεί να σπαράσσεται από τις μάχες, εξαιτίας των οποίων περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μόνο το 2016.

Το HRW θεωρεί ότι ο διπλασιασμός της αποζημίωσης που δίνει στους επαναπατρισθέντες η UNHCR, που αυξήθηκε από τα 200 στα 400 δολάρια τον Ιούνιο, «προωθεί τον επαναπατρισμό των Αφγανών», και καθίσταται «συνεργός στην παραβίαση» των δικαιωμάτων τους.

Το HRW τονίζει επίσης ότι ο αριθμός των Αφγανών που θα επαναπατριστούν ενδέχεται να αυξηθεί φέτος, αν το Πακιστάν τηρήσει την πολιτική που ακολουθεί.

Το Πακιστάν προσέφερε επί χρόνια καταφύγιο σε χιλιάδες Αφγανούς και η αστυνομία και οι αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι έχουν βάλει στο στόχαστρο τη συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων, αν και τονίζουν ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 το Πακιστάν «εκδίωξε» σχεδόν 365.000 από τους συνολικά 1,5 εκατομμύριο Αφγανούς που είναι καταγεγραμμένοι από τον ΟΗΕ ως πρόσφυγες, καθώς και περισσότερους από 200.000 από τους περίπου 1 εκατομμύριο μη καταγεγραμμένους, επισημαίνει η οργάνωση.

«Οι πρακτικές αυτές ισοδυναμούν με εκδίωξη των ανθρώπων (…) και γι’ αυτό λέμε ότι είναι παράνομο», δήλωσε η ερευνήτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Πατρίσια Γκόσμαν.

«Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν στο Αφγανιστάν ένα σπιράλ βίας», σε μια χώρα που σπαράσσεται από τις συγκρούσεις και όπου κυριαρχεί η ανασφάλεια και η φτώχεια, με κίνδυνο να αναγκαστούν ξανά να φύγουν.

Οι πακιστανικές αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν ανάλογος αριθμός προσφύγων να επιστρέψει στο Αφγανιστάν και το 2017, επεσήμανε.

Πάντως αξιωματούχοι της UNHCR στο Πακιστάν απέρριψαν τις κατηγορίες του HRW, εκτιμώντας ότι «διάφοροι παράγοντες» ενθάρρυναν τους μαζικούς επαναπατρισμούς, περιλαμβανομένων «των εκκλήσεων της αφγανικής κυβέρνησης».

«Η UNHCR δεν σταματά να ενημερώνει τους Αφγανούς για τα δικαιώματά τους», υπογραμμίζουν.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν έχει σχολιάσει τις καταγγελίες αυτές.

Η χώρα, που φιλοξενεί τους Αφγανούς πρόσφυγες επί τέσσερις δεκαετίες, έχει αναβάλει πολλές φορές την καταληκτική ημερομηνία για τον επαναπατρισμό τους, που τώρα έχει οριστεί για τον Δεκέμβριο του 2017. Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες ζούσαν στο Πακιστάν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πέρυσι, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στην τρίτη θέση του καταλόγου των χωρών που φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως.