Ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κάλεσε την έναρξη έρευνας για αξιόποινες πράξεις που ενδεχομένως να διαπράχθηκαν στην υπόθεση που περιβάλλει την παραίτηση του Μάικλ Φλιν από την θέση συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, σημειώνοντας πως οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να τεθούν αντιμέτωποι με δύσκολα ερωτήματα.

«Αυτό που ζητώ είναι την διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας από μια εκτελεστική αρχή για να διερευνήσει την διάπραξη ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων», τόνισε ο Σούμερ στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι σε μια τέτοια έρευνα δεν μπορεί να ηγηθούν ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, ούτε νομικοί του Λευκού Οίκου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ δήλωσε ότι είναι «ιδιαίτερα πιθανό» η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας να εξετάσει τις επαφές του Φλιν με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ.

«Η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές…είναι ιδιαιτέρα πιθανό να θελήσουν να ερευνήσουν αυτή την υπόθεση, έχουν την δικαιοδοσία να το πράξουν», τόνισε ο Μακ Κόνελ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μάικλ Φλιν παραιτήθηκε τη Δευτέρα, μόλις τρεις εβδομάδες μετά τον διορισμό του στην θέση συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, έπειτα από αποκαλύψεις ότι είχε συζητήσει τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ πριν ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία και είχε παραπλανήσει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τις συνομιλίες αυτές.

Σπάισερ: Θέμα κλονισμού εμπιστοσύνης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως ένοιωσε την ανάγκη να προχωρήσει στην απομάκρυνση του Μάικλ Φλιν από την θέση συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, καθώς κλονίστηκε η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, τόνισε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ.

Μια μέρα μετά την παραίτηση του Φλιν, εν μέσω εκκλήσεων από μέλη του Κογκρέσου για την έναρξη έρευνας για το κατά πόσο ο Φλιν συζήτησε την πιθανότητα άρσης των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ, ο Σπάισερ τόνισε ότι ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου στην εξέταση της υπόθεσης εκτίμησε ότι πρόκειται «όχι για ένα νομικό ζήτημα, αλλά για ένα θέμα εμπιστοσύνης».

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας σημείωσε ότι ο Τραμπ εξέφρασε ανησυχίες ότι ο Φλιν είχε συζητήσει τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με τον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ πριν ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία και είχε παραπλανήσει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τις συνομιλίες αυτές.«Ο κλονισμός αυτής της εμπιστοσύνης, ειλικρινά, ήταν το θέμα», τόνισε ο Σπάισερ.

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος, μετά την παραίτηση Φλιν, ο Τραμπ επέλεξε να εστιάσει στις διαρροές της κυβέρνησης του.

«Η πραγματική ιστορία εδώ είναι γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές παράνομες διαρροές από την Ουάσιγκτον. Θα υπάρξουν αντίστοιχες διαρροές όταν θα αντιμετωπίζω υποθέσεις όπως αυτή της Βόρειας Κορέας;», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτηση του στο twitter.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις