Το "αφεντικό" Σαρκοζί δίνει ώθηση στον Φιγιόν

Το "αφεντικό" Σαρκοζί δίνει ώθηση στον Φιγιόν
*Της Ολυμπίας Τσίπηρα

Ήταν μια σκληρή μέρα η περασμένη Τετάρτη για τον Φρανσουά Φιγιόν, όταν το μαύρο αυτοκίνητό του με τα φιμέ παράθυρα, πέρασε την κόκκινη πόρτα της εισόδου στο 77 της οδού Μιρομενίλ, όπου βρίσκονται τα γραφεία του πρώην προέδρου Νικόλα Σαρκοζί. Έχοντας τελματώσει στις δημοσκοπήσεις, αυτός που δεν δίστασε κατά την προκριματική, να στιγματίσει τον πρώην πρόεδρο για τα μπλεξίματά του με τη δικαιοσύνη, χρειάστηκε να καταπιεί την αλαζονεία του και να προσκυνήσει, ζητώντας χείρα βοηθείας.

Όσοι γνωρίζουν από κοντά τον Φ.Φιγιόν, θεωρούν ότι πραγματικά «βίασε εαυτόν», προκειμένου να στείλει ένα «sos» και να ζητήσει συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο. Η επίσκεψη του Φιγιόν στα γραφεία του Σαρκοζί, είναι για τους Γάλλους, η απτή απόδειξη της κεντρικής θέσης, στην οικογένεια της δεξιάς, που συνεχίζει να κατέχει ο πρώην πρόεδρος.

Αν και ηττημένος, ο Νικολά Σαρκοζί παραμένει το «μεγάλο αφεντικό». Μερίδα του Τύπου μάλιστα, όπως η «Le Monde», δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει ως «νονό της δεξιάς», ικανό να κινητοποιήσει στελέχη και μεγάλο μέρος οπαδών, εφόσον το αποφασίσει. Βέβαια, ο Σαρκοζί δεν έκανε τη χάρη στον Φιγιόν να εμφανισθεί μαζί του στους φωτογράφους, που περίμεναν έξω από την κόκκινη πόρτα. Όλα έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.

Το σήμα, όμως, δόθηκε σε στελέχη και οπαδούς και το «θαύμα» επιτεύχθηκε για τον Φιγιόν. Έτσι, ενώ μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης «Πηνελόπη- gate» τα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων απέφευγαν συστηματικά τις προσκλήσεις σε εκπομπές ή σε συγκεντρώσεις για υποστήριξη της υποψηφιότητας Φιγιόν, από την επομένη της εν λόγω συνάντησης είχαμε γενική κινητοποίηση.

- Την Πέμπτη, ακόμα και ο Αλέν Ζiπέ που είχε παραμείνει σιωπηλός μετά την ήττα του στην προκριματική εκλογή, κάλεσε για πρώτη φορά συγκέντρωση στο Μπορντώ, για να δοθεί νέα ώθηση στην εκστρατεία Φιγιόν, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «η μάχη θα είναι σκληρή».

- Στην Τουλούζη, ανέλαβε ενεργό δράση ο Φρανσουά Μπαρουέν, πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του Σαρκοζί και ένας από τους εμπνευστές της ιδέας για ένα «Σχέδιο Β'». Και επειδή τίποτα δεν προσφέρεται δωρεάν, ιδιαίτερα στον πολιτικό κόσμο, αποτελεί πεποίθηση ότι η μελλοντική (πρωθυπουργική) θέση του Μπαρουέν σε πιθανή προεδρία Φιγιόν, θα αποτελέσει ένα από τα σιωπηλά ανταλλάγματα προς τον Σαρκοζί, για τη «χείρα βοηθείας».

- Στην πόλη Rennes, δραστηριοποιήθηκε η Ναταλί Κοσιουσκο Μοριζέ, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα για «Σχέδιο Β'».

- Συνολικά 15 πρωτοκλασάτα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων δραστηριοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα κατά το διήμερο μετά τη συνάντηση Σαρκοζί -Φιγιόν.

Η κινητοποίηση των στελεχών συνέβαλε προφανώς και στη σταθεροποίηση της εκλογικής βάσης του Φιγιόν. Σύμφωνα με σφυγομέτρηση του Ifop για την εφημερίδα της Κυριακής το 96% των συμπαθούντων των Ρεπουμπλικάνων είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ο Φιγιόν θα κρατήσει την υποψηφιότητα του μέχρι τέλους, το δε 70% δηλώνουν ότι είναι κάτι που και οι ίδιοι το επιθυμούν. Ο Φρεντερίκ Νταμπί του Ινστιτούτου Ιfop ερμηνεύει τα ποσοστά αυτά, λέγοντας ότι οι δεξιοί σκέφτονται ως εξής: «Ίσως δεν είναι ο υποψήφιος που θα θέλαμε, μας έχει απογοητεύσει, μη έχοντας άλλη επιλογή θα τον χρησιμοποιήσουμε για να αποφύγουμε τον Μακρόν και την Λεπέν».

Εκστρατεία της κατσαρόλας

Η σφραγίδα Σαρκοζί αναγνωρίζεται και σε μια στροφή «όλο δεξιά» που παρατηρήθηκε στις εξαγγελίες Φιγιόν, μετά τη συνάντησή του με τον πρώην πρόεδρο. Eνώ προηγούμενα η θεματολογία Φιγιόν αφορούσε κυρίως στην οικονομία, το πρόγραμμά του άρχισε να προσανατολίζεται στα προσφιλή στον πρώην πρόεδρο θέματα: ασφάλεια, μετανάστευση, Ισλάμ.

Με αφορμή τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια μετά τη σύλληψη και τον τραυματισμό του 22χρονου Τεό, στο Ολνι σου Μπουά, ο Φιγιόν επαναφέρει τις «αυτόματες ελάχιστες ποινές» που είχε νομοθετήσει ο Σαρκοζί και κατήργησε η τωρινή κυβέρνηση. Δήλωσε, επίσης, τη δημιουργία 16.000 νέων θέσεων στις φυλακές και μείωση του ορίου ηλικίας για ποινικές πράξεις, στην ηλικία των 16 ετών.

Οι δύο πρώτες συγκεντρώσεις του Φιγιόν, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης με Σαρκοζί, έγιναν την Πέμπτη στη Τουλούζη, πόλη του Φρανσουά Μπαρουέν και την Παρασκευή στην πόλη Τουρκουέν (κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο), όπου είναι δήμαρχος ο Ζεράλντ Νταρμανέν πρώην εκπρόσωπος του Νικόλα Σαρκοζί κατά την προκριματική εκλογή.

Παρ' ότι ο δήμαρχος στην Τορκουέν είχε προετοιμάσει τα πάντα για την υποδοχή του, χρειάσθηκε να μπει στο δημαρχείο από την πίσω πόρτα, γιατί ομάδα αριστερών, στην πλειοψηφία τους οπαδοί του Μελανσόν, τον περίμεναν με κατσαρόλες που κτυπούσαν με μεταλλικά αντικείμενα και κουτάλια, φωνάζοντας «Φιγιόν στη φυλακή». Η «τακτική της κατσαρόλας» φαίνεται να ακολουθεί πλέον κάθε συγκέντρωση του Φιγιόν, με δεδομένο ότι για τους Γάλλους η «κατσαρόλα» συμβολίζει τα σκάνδαλα που προσάπτουν στον υποψήφιο.

Φανερά ενοχλημένος ο Φιγιόν δήλωσε: « Όταν μας εμποδίζουν να κάνουμε την εκστρατεία όπως πρέπει, δεν βρισκόμαστε εντελώς σε δημοκρατία». Με προηγούμενη δήλωσή του μετά την απόφαση της οικονομικής εισαγγελικής αρχής να συνεχίσει τις έρευνες για την υπόθεση των πλαστών προσλήψεων είχε δηλώσει ότι «ανάμεσα στο δικαστήριο του Νόμου και το δικαστήριο του Λαού με την ψήφο, εναποθέτει τις τύχες του στο δεύτερο», γι' αυτό θα συνεχίσει την καμπάνια ακόμα και εάν η εισαγγελική αρχή του απαγγείλει κατηγορία, σε αντίθεση με την αρχική του θέση ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα παραιτείτο.

Ήταν στο άκουσμα της τελευταίας αυτής δήλωσης, που πήραν ζωή οι κατσαρόλες και δίνουν πλέον ένα νέο περίεργο και πρωτόγνωρο χρώμα, στην εκστρατεία του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ