Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κέλι δήλωσε την Τετάρτη ότι το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε στόχο να συλληφθούν οι παράτυποι μετανάστες και να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης τους.

Το διάταγμα «έδινε έμφαση στην αποστολή αναχαίτισης παράτυπων μεταναστών από πολλές χώρες στα σύνορα μας, τη μεταχείριση τους με ανθρωπιά και την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης τους το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Κέλι σε μια συνέντευξη Τύπου στην Γουατεμάλα.

Οι δηλώσεις του Κέλι ήρθαν μία μέρα μετά από τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασαν οι ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για απέλαση παράτυπων μεταναστών στην χώρα από την οποία προήλθαν, που σε πολλές περιπτώσεις αυτή είναι το Μεξικό.

Ο Κέλι μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον αναμένονται να φθάσουν στο Μεξικό για συνομιλίες με αξιωματούχους της μεξικανικής κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια και την μετανάστευση.

Ο Μεξικανός ΥΠΕΞ Λουίς Βιδεγκαράι διεμήνυσε νωρίτερα ότι το Μεξικό δεν πρόκειται να δεχτεί τις νέες, «μονομερείς» προτάσεις των ΗΠΑ για τη μετανάστευση και δεν θα διστάσει να προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη για να υπερασπιστεί τους μετανάστες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις