Τουλάχιστον 12 από τους λιγοστούς διαδηλωτές που είχαν απομείνει κοντά στο σημείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο πετρελαιαγωγός Dakota Access συνελήφθησαν, αφού αψήφησαν την προθεσμία που τους είχαν δώσει οι τοπικές αρχές να εκκενώσουν την έκταση η οποία ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις.
Περίπου 50 αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από άνδρες της Εθνοφρουράς, μπήκαν στον καταυλισμό, στο Κάνον Μπολ της Βόρειας Ντακότας και έλεγξαν ένα προς ένα τα κτίσματα και τις σκηνές για να εντοπίσουν τους δεκάδες διαδηλωτές που παρέμεναν στο σημείο παρά την εντολή που είχαν λάβει να αποχωρήσουν. 
Όσοι εντοπίζονταν, παραδίδονταν ειρηνικά ενώ άλλοι έφυγαν καθώς προωθούνταν οι αστυνομικοί.
Στον καταυλισμό μπήκαν περίπου δώδεκα Humvee ενώ ένα ελικόπτερο πετούσε από πάνω. 
Πολλοί αστυνομικοί και μέλη της Εθνοφρουράς είχαν αναπτυχθεί περιμετρικά. 
Το πρωί της Πέμπτης μπήκαν στον χώρο και μέλη του Σώματος Μηχανικού των ενόπλων δυνάμεων, στο οποίο ανήκει η έκταση, προκειμένου να ξεκινήσουν την επιχείρηση απομάκρυνσης των σκηνών και διαμόρφωσης του χώρου.
Οι διαδηλωτές που απέμεναν στο σημείο βοήθησαν στην επιχείρηση αυτή. Ορισμένα κτίσματα είχαν πυρποληθεί την Τετάρτη, εν όψει της αποχώρησής τους και κάπνιζαν μέχρι και σήμερα. Πολλοί από τους διαδηλωτές που έφυγαν είπαν ότι δεν φοβούνται μια νέα αντιπαράθεση με τις δυνάμεις ασφαλείας. 
Άλλωστε, έχουν κατ’ επανάληψη συγκρουστεί με την αστυνομία που έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 700 συλλήψεις.
“Μας σημαδεύουν με το όπλο στο κεφάλι από την πρώτη ημέρα, έτσι η αίσθηση του φόβου γίνεται κάτι το φυσιολογικό” είπε ο Τζερεμάια Μπαρνς, 24 ετών, από το Όρεγκον, ο οποίος βρισκόταν στον καταυλισμό τους τελευταίους πέντε μήνες. Την Τετάρτη οι αρχές συνέλαβαν 10 διαδηλωτές σε έναν αυτοκινητόδρομο έξω από την είσοδο του καταυλισμού. Στη συνέχεια όμως, όταν έπεσε η νύχτα, οι αστυνομικοί αποχώρησαν.
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στον καταυλισμό τον Αύγουστο για να διαμαρτυρηθούν για την κατασκευή του αγωγού, μήκους 1.885 χιλιομέτρων, που σύμφωνα με τους ιθαγενείς και τους ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος απειλεί τους υδάτινους πόρους της περιοχής και την ιερή γη των Σιου του Όρθιου Βράχου
Η πρόθεση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ολοκληρώσει γρήγορα το έργο αυτό αποτέλεσε πλήγμα στις προσπάθειες εκείνων που θέλουν να σταματήσει η κατασκευή ή να ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρομολόγιο.
Το Σώμα του Μηχανικού και ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότας Νταγκ Μπέργκαμ έδωσαν διορία στους ακτιβιστές μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης να φύγουν από τον καταυλισμό.
Η εταιρεία Energy Transfer Partners LP ανακοίνωσε σήμερα ότι το 99% του αγωγού έχει ολοκληρωθεί, αφού έλαβε όλες τις αναγκαίες ομοσπονδιακές άδειες που χρειαζόταν στις αρχές του μήνα. 
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις