Ευθύνες στην Άνγκελα Μέρκελ για την αυτοκτονία της Χανελόρε Κολ, της συζύγου του πρώην γερμανού καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, το 2001, επιρρίπτει ο μεγαλύτερος γιος του ζευγαριού Walter, σε συνέντευξή του στο περιοδικό της εφημερίδας Zeit.
Ο Βάλτερ Κολ περιγράφει στη συνέντευξή του μία πολιτικό εξαιρετικά φιλόδοξη, που εμφανίστηκε έτοιμη και αποφασισμένη να πάρει την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών από τον «μέντορά» της, όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία γι’ αυτό, με τη μορφή ενός σκανδάλου.
«Για μένα, η κ. Μέρκελ έπαιξε έναν κάθε άλλο παρά ασήμαντο ρόλο στην αυτοκτονία της μητέρας μου» δήλωσε.
«Ήταν μία έμπειρη πολιτικός και γνώριζε πως θα ξεκινούσε μία χιονοστιβάδα που θα προξενούσε σοβαρή ζημιά στην μητέρα μου και στην οικογένειά μας» πρόσθεσε.
Υποστήριξε πως δεν φρόντισε να κρατηθεί η οικογένεια του Κολ μακριά από την προβολή της υπόθεσης από κομματικά στελέχη και ΜΜΕ, παρότι γνώριζε πως η Χανελόρε Κολ ήταν πολύ άρρωστη και ότι είχε υποφέρει πολύ λόγω της αλλεργίας που είχε στο φως

Ο Βάλτερ Κολ χαρακτήρισε «ύπουλη» τη συμπεριφορά της, αφού μάλιστα εκείνη και η μητέρα του είχαν γίνει φίλες.
Όμως στη συνέχεια η μητέρα του έγινε «persona non grata», γεγονός που την έκανε να αισθανθεί προδομένη από την Άνγκελα Μέρκελ.
O Κολ δεν επιθυμεί να αποσείσει τις ευθύνες του πατέρα του για το σκάνδαλο με δωρεές που είχε ξεσπάσει τότε, το οποίο τελικά του στοίχισε την ηγεσία του CDU, στην οποία αναδείχτηκε το 2000 η σημερινή καγκελάριος, αλλά να καταδείξει την συμπεριφορά που επέδειξε η Μέρκελ σε μία «μάχη για την εσωκομματική επικράτηση».
Τονίζει επίσης το γεγονός πως όταν ξέσπασε το σκάνδαλο η Μέρκελ είχε καλέσει το κόμμα να προστατεύσει τον Κολ, λόγω της προσφοράς του, ωστόσο στην πορεία κράτησε μία επιθετική στάση και μάλιστα έγραψε άρθρο στη FAZ, καλώντας τον Κολ να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για τις «ανώνυμες» δωρεές.
Στο άρθρο αυτό η Μέρκελ είχε γράφει πως το CDU πρέπει «να σταθεί στα πόδια του», χωρίς τον Κολ, σημειώνοντας πως η σιωπή του είχε βλάψει το κόμμα. 

Με πληροφορίες από τη DW, Επιμέλεια: Ν. Μιχαλοπούλου
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις