Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κολομβία διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι είναι «σε θέση» να ολοκληρώσει τη διαδικασία αφοπλισμού των ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) μέχρι τα τέλη Μαΐου, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνηση της χώρας.

«Είμαστε σε θέση να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την παράδοση των όπλων (των FARC) που άρχισε χθες (σ.σ. προχθές Τετάρτη)» ως τα τέλη του Μαΐου, δήλωσε ο Χαβιέρ Πέρες Ακίνο, επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα και πρόσθεσε ότι «έχουμε όλες τις υλικές και τεχνικές δυνατότητες για να το επιτύχουμε».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης που υπογράφτηκε τον Νοέμβριο, οι αντάρτες των FARC άρχισαν προχθές να παραδίδουν τον οπλισμό τους σε 26 προκαθορισμένες τοποθεσίες υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως την 29η Μαΐου το αργότερο.

Η έναρξη της επιχείρησης πάντως καθυστέρησε. Οι περίπου 7.000 αντάρτες όφειλαν ως προχθές να έχουν παραδώσει το 30% του οπλισμού τους. Αλλά η διαδικασία συγκέντρωσής τους δεν ολοκληρώθηκε παρά τη 18η Φεβρουαρίου, αντί για τα τέλη του Δεκεμβρίου όπως προβλεπόταν αρχικά.

Οι καθυστερήσεις οφείλονται, σύμφωνα με τον Χαβιέρ Πέρες Ακίνο, στην «υλικοτεχνική πραγματικότητα» της διαδικασίας, στην οποία ο ΟΗΕ είναι αναγκασμένος να προσαρμοστεί.

Η ηγεσία των FARC, της παλαιότερης και ισχυρότερης οργάνωσης ανταρτών στη χώρα, που σχηματίστηκε το 1964, έπειτα από μια εξέγερση των αγροτών, υπέγραψε τον Νοέμβριο μια συμφωνία με την κυβέρνηση για να τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος εμφύλιος πόλεμος στη Λατινική Αμερική, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, ενώ πάνω από 60.000 άλλοι επισήμως αγνοούνται και 6,9 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις