Νέο δημοψήφισμα ψήφισε η βουλή της Σκωτίας

Νέο δημοψήφισμα ψήφισε η βουλή της Σκωτίας
Το "πράσινο φως" για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, πήρε από την τοπική βουλή, η πρώτη υπουργός Νίκολα Στέρτζον και μάλιστα μόλις μια μέρα πριν η βρετανίδα πρωθυπουργός θέσει σε εφαρμογή το άρθρο 50 για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο έληξε με ψήφους 69 υπέρ προς 59 εναντίον για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την περασμένη εβδομάδα αλλά αναβλήθηκε λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης μπροστά στο κοινοβούλιο του Λονδίνου.  

Στο δημοψήφισμα του 2014, οι Σκοτσέζοι ψήφισαν ενάντια στην ανεξαρτησία της χώρας από το ΗΒ, αλλά η Στέρτζον υποστηρίζει ότι οι συνθήκες άλλαξαν έπειτα από την επικράτηση μεν του Brexit σε συνολικά ποσοστά ψήφων στο ΗΒ, αλλά την επικράτηση της ψήφου υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στην Σκωτία.

Το Λονδίνο απορρίπτει το αίτημα

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι απέρριψε το αίτημα της βουλής της Σκωτίας, ανακοινώνοντας ότι δεν θα μπει σε διαδικασία διαλόγου για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Σε ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρεται ότι “θα ήταν άδικο για τον λαό της Σκωτίας να του ζητηθεί να πάρει μια κρίσιμη απόφαση χωρίς να έχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη ή για το πως θα μοιάζει μια ανεξάρτητη Σκωτία”.