Η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη «Navtex» και την Τρίτη πραγματοποίησε άσκηση στα ανοικτά της Πάφου, παραβιάζοντας τους κανόνες δέσμευσης περιοχών εντός της θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε με δική της «Navtex» και ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και προβαίνει στις δέουσες ενέργειες.
Η τουρκική «Navtex» αφορούσε άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή Κοκκίνων – Ακάμα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε ότι η ΑΟΖ δεν αφορά τα χωρικά ύδατα της χώρας, ωστόσο αυτοί που τη χρησιμοποιούν δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν στην αιγιαλίτιδα ζώνη, ούτε να διεξάγουν έρευνες στο βυθό.
 
Η τουρκική ενέργεια καταδικάστηκε έντονα και από τα κόμματα.
 
Το ΑΚΕΛ καταδικάζει την έκδοση νέας «Navtex» από την Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνει ότι η νέα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας καταδεικνύει για μια ακόμη φορά, την αναγκαιότητα επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση αρχών και του συμφωνημένου πλαισίου.
Εξάλλου το ΔΗΚΟ, με αφορμή την τουρκική ενέργεια, με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι «απέτυχε παταγωδώς η πολιτική του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό».
Ανάλογες ήταν και οι ανακοινώσεις των μικρότερων κομμάτων της Βουλής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή φωτό: capital.sigmalive.com
 
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις