Το άγαλμα του ατρόμητου μικρού κοριτσιού απέναντι από τον ταύρο της Γουόλ Στριτ στο Bowling Green Park, κοντά στη Γουόλ Στριτ, στο Μανχάταν, θα παραμείνει στη θέση του έως τον Μάρτιο του 2018, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, για τον οποίο το έργο “απηχεί την εποχή μας”.

Το “Fearless Girl”, όπως ονομάζεται το ορειχάλκινο γλυπτό ύψους 127 εκατοστών, τοποθετήθηκε στις 7 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη με τη σύμφωνη γνώμη της δημαρχίας από την εταιρία διαχείρισης μετοχών State Street Global Advisors. Ο χρηματοπιστωτικός όμιλος σηματοδοτούσε έτσι την έναρξη μιας εκστρατείας για την παρότρυνση των εταιριών στις οποίες επενδύει να αυξήσουν τον αριθμό των γυναικών στα διοικητικά τους συμβούλια.

Η εικόνα του μικρού κοριτσιού έκανε ταχύτατα τον γύρο του κόσμου. Πολλοί άδραξαν την ευκαιρία για να το αναγάγουν σε σύμβολο των δικαιωμάτων των γυναικών απέναντι στη διακυβέρνηση Τραμπ, που κατηγορείται ότι θέλει να τα περιορίσει.

Το άγαλμα εγκαταστάθηκε αρχικά για μια εβδομάδα, αλλά η παρουσία του στο σημείο παρατάθηκε έως τις 2 Απριλίου και στη συνέχεια έως την επόμενη παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών, την 8η Μαρτίου του 2018.

Το άγαλμα “αντιπροσωπεύει πολύ κόσμο της Νέας Υόρκης, κυρίως τις γυναίκες και τα κορίτσια. Απηχεί την εποχή μας”, δήλωσε ο Μπιλ ντε Μπλάζιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που δόθηκε χθες το απόγευμα μπροστά από το άγαλμα, διευκρινίζοντας ότι οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες ψήφισαν υπέρ της διατήρησής του στο σημείο.

Για την πρόεδρο της περιφέρειας του Μανχάταν, τη Γκέιλ Μπρούερ, η καλλιτέχνις Κρίστεν Βίσμπαλ επέλεξε ένα κοριτσάκι για να δείξει στις νέες γυναίκες ότι μπορούν να έχουν τη θέση τους στη Γουόλ Στριτ.

“Μπορούν να δημοσιεύουν ό,τι εκθέσεις θέλουν, αλλά αυτές δεν θα έχουν τη συμβολική σημασία ενός γλυπτού”, δήλωσε επικαλούμενη πρόσφατη κοινοβουλευτική έκθεση που ανέφερε ότι οι γυναίκες κατέχουν λιγότερο από 20% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών του S&P 500. Το 25% των 3.000 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιριών δεν έχουν επικεφαλής γυναίκες, αναφέρει η SSGA στην ιστοσελίδα της.

“Η σημασία της ενίσχυσης των γυναικών δεν είναι προσωρινή και δεν είναι κάτι που μπορεί να διαρκέσει 11 μήνες. Είναι κάτι που πρέπει να γίνεται μόνιμα”, δήλωσε η Λετίσια Τζέιμς, συνήγορος του πολίτη της Πόλης της Νέας Υόρκης.

Το κοριτσάκι βρίσκεται απέναντι από το διάσημο άγαλμα του επιθετικού ταύρου της Γουόλ Στριτ, του “Charging Bull” όπως ονομάζεται, που εγκαταστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1989 για να συμβολίσει τη δυναμική και την ισχύ του αμερικανικού λαού.

Οι υποστηρικτές του “Fearless Girl” θέλουν να πείσουν τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης το άγαλμα να μοιράζεται μόνιμα τον χώρο με τον ταύρο, του οποίου ο ιταλο-αμερικανός καλλιτέχνης Αρτούρο Ντι Μόνικα δήλωσε ότι το έργο του δείχνει την αμερικανική οικονομική ισχύ και συμβολίζει όλα τα επιτεύγματα της Γουόλ Στριτ και όλα τα επιτεύγματα του άνδρα.

Ο Ντι Μόνικα, ένας από τους πολέμιους του κοριτσιού της Βίσμπαλ, δήλωσε στην οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα MarketWatch: “Αυτό δεν είναι σύμβολο, είναι διαφημιστικό κόλπο”.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις