Επιδρομές στις οποίες υπάρχουν υποψίες πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άνθρωποι στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ενώ άλλοι 400 αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ανακοίνωση μια ιατρική οργάνωση αρωγής η οποία δρα στη Συρία.

Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), μιας συμμαχίας διεθνών οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και χρησιμοποιεί το Παρίσι ως έδρα.

Σύμφωνα με την ΕΟΙΠ, αρχικά επλήγη το χωριό Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας της Ιντλίμπ, πριν στοχοποιηθούν το κέντρο επειγόντων περιστατικών των Λευκών Κρανών στο Χαν Σεϊχούν και το νοσοκομείο αλ Ράχμα.


«Καταγράψαμε πάνω από 40 πλήγματα από τις 06:30»
, ανέφερε η ΕΟΙΠ. «Ο απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και οι επιδρομές στην περιοχή της Ιντλίμπ καθώς και οι επιθέσεις χωρίς τη χρήση χημικών όπλων στη Χάμα», σύμφωνα με την ίδια.

Ανάμεσά στα θύματα υπάρχουν και παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τα θύματα υπέκυψαν μετά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Ήταν άμαχοι στο σύνολό τους», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντελραχμάν.

Η συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ για την αεροπορική επιδρομή κατά την οποία θεωρεί ότι χρησιμοποιήθηκαν οβίδες με τοξικό αέριο και ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την έναρξη έρευνας.

Δεκάδες άλλοι κάτοικοι της πόλης υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα.

Ιατρικές πηγές στην Χαν Τσεϊχούν κάνουν λόγο για λιποθυμίες, εμετούς και για την παρουσία αφρού στο στόμα των θυμάτων της «χημικής επίθεσης».

Φωτογραφίες δείχνουν μέλη της οργάνωσης Λευκά Κράνη να ξεπλένουν με νερό τα θύματα της επίθεσης.


Επιτροπή έρευνας

Μια επιτροπή έρευνας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία ανακοίνωσε πως άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία όσον αφορά τις καταγγελίες περί επίθεσης με χημικά όπλα.

Η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση χημικών όπλων, όπως και η εσκεμμένη στοχοθέτηση ιατρικών εγκαταστάσεων, «συνιστούν εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Είναι επιτακτικό οι δράστες τέτοιων επιθέσεων να κατονομάζονται και να λογοδοτούν», τονίζει ακόμη η ανεξάρτητη επιτροπή αυτή, της οποίας ηγείται ο Πάουλου Πινιέιρου, ένας βραζιλιάνος εμπειρογνώμονας.
Η επιτροπή προσθέτει πως «διεξάγει αυτή τη στιγμή έρευνα» για την επίθεση αυτή με «χημικά όπλα».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Τετάρτη στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να συζητήσει την επίθεση με τοξικά αέρια στη Συρία.
Υποψίες του ΟΗΕ και της ΕΕ

Η επαρχία Ιντλιμπ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο μίας συμμαχίας σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών και γίνεται συστηματικά στόχος επιθέσεων των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού και της ρωσικής αεροπορίας.

Έχει επίσης πληγεί από αεροπορικές δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το συριακό καθεστώς αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στον πόλεμο που έχει προκαλέσει τον θάνατο 320.000 ανθρώπων από τον Μάιο 2011. Έχει επικυρώσει τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Το 2013.

Τον Οκτώβριο 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δέχτηκε έκθεση η οποία συμπεραίνει ότι ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού είχε εξαπολύσει επίθεση με χημικό αέριο (χλώριο) κατά της πόλης Κμένας, στην επαρχία Ιντλιμπ, στις 16 Μαρτίου 2015.

Σε προηγούμενη έκθεση, η επιτροπή έρευνας (Joint Investigative Mechanism, JIM) είχε φθάσει στο συμπέρασμα ότι στρατιωτικά ελικόπτερα είχαν κάνει χρήση αερίου χλωρίου εναντίον τουλάχιστον δύο κωμοπόλεων της επαρχίας Ιντλιμπ, των κοινοτήτων Ταλμένες στις 21 Απριλίου 2014 και Σαρμίνε στις 16 Μαρτίου 2015.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τοποθέτησε στις 20 Μαρτίου σε μαύρη λίστα τέσσερις ακόμη σύρους στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι έκαναν χρήση «χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού» το 2014 και το 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ.


ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος επέρριψε άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να «καταδικαστεί» και «δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο».

«Αυτές οι ειδεχθείς ενέργειες από μέρους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελούν μια συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης», έκρινε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Σον Σπάισερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Ο (πρώην) πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα είχε δηλώσει το 2012 ότι θα χάρασσε μια “κόκκινη γραμμή”», η οποία θα ήταν η χρήση χημικών όπλων, αλλά κατόπιν «δεν έκανε τίποτα», συμπλήρωσε ο Σπάισερ.Τουρκία

Η διπλωματία της Τουρκίας έκρινε ότι οι εικόνες και οι πληροφορίες από την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας δείχνουν πως η συριακή κυβέρνηση διέπραξε μια επίθεση με τη χρήση χημικών όπλων, μια ενέργεια που η Άγκυρα χαρακτήρισε σαφή παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«(Οι) εικόνες και (οι) πληροφορίες από το Χαν Σεϊχούν δείχνουν ότι το (συριακό) καθεστώς παραβίασε ξεκάθαρα τις αποφάσεις 2118 και 2209 του Συμβουλίου Ασφαλείας, προβαίνοντας στη χρήση χημικών όπλων», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η τουρκική διπλωματία κάλεσε εξάλλου τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να αρχίσει άμεσα έρευνα και κάλεσε «τις πλευρές που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το συριακό καθεστώς» να συμβάλουν να τερματιστούν αυτές οι κατάφωρες, όπως τις αποκάλεσε, παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις